Naam: Miriam Flores
  • Geboortedatum en -plaats: 24 juli 1979, Rio de Janeiro
  • Woonplaats: Rotterdam
  • Opleiding: Modeacademie Artemis (Rotterdam)
  • Bijbanen: Tijdens haar opleiding had Miriam Flores diverse bijbaantjes in de horeca om haar school te kunnen betalen.

Heb je altijd al in de mode willen werken?

“Nee. Ik had nooit van te voren gedacht dat ik in de mode terecht zou komen. Ik kwam tien jaar geleden voor de liefde uit Brazilië naar Nederland en heb toen eerst anderhalf jaar om me heen gekeken en de taal geleerd. Ik stond heel erg open voor alles en wilde graag door met mijn leven. Om erachter te komen wat ik wilde deed ik een beroepskeuzetest. Daaruit kwam naar voren dat ik iets creatiefs moest gaan doen. Bakker, kapper of iets in de mode. Zo ben ik op het idee gekomen en met de modeopleiding begonnen.”

Heb je je carrière gepland?

“Nee, die heb ik zeker niet gepland. Tijdens mijn opleiding kwam wel steeds meer het gevoel naar boven dat ik voor mezelf wilde beginnen. Dat gevoel heb ik uiteindelijk dus ook gevolgd.”

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

“Die is heel verschillend, maar altijd hectisch en druk. En heel gezellig. Ik ben tegelijkertijd bezig met ontwerpen en het regelen van de volgende beurs, show en inkoop. Alles loopt door elkaar. Ik heb twee mensen vast in dienst: Claudia, zij is het portaal naar de buitenwereld, en Conchi, die me helpt bij het ontwikkelen van de collectie. Verder reis ik natuurlijk veel. Ik laat kleding produceren in Italië, HongKong, Marokko en Portugal en ga daar vaak zelf naartoe om de productie te controleren en te zoeken naar materialen, producten en leveranciers waar we eventueel mee kunnen en willen werken.”

Wat zie je als je doorbraak?

“Het gaat heel goed, maar een echte doorbraak hebben we nog niet gehad. Het is een stijgende lijn. Zeker nu we nieuwe agenten hebben in Duitsland, Intouch Vertriebsagentur, en Cayenne Studios in het Verenigd Koninkrijk. En in Nederland werken we niet meer met een agentschap maar met Blosh. Dat zorgt er in combinatie met het bezoeken van diverse (inter)nationale beurzen als Premium in Berlijn, Modefabriek in Amsterdam en Who’s Next in Parijs en een salonshow tijdens de AIFW voor dat we binnenkort een soort doorbraak verwachten.”

Hoe typeer je jouw handschrift?

“Sensueel en minimalistisch. Ik werk vanuit mijn roots. Braziliaanse swing meets Hollandse nuchterheid. Ik leg mijn ziel erin, ik maak vrouwelijke kleding waarvan ik hoop dat elke vrouw zich er fijn en mooi in voelt.”

Hoe organiseer je werk en privé?

“Werk en privé lopen heel erg door elkaar. Als je zo gepassioneerd met je werk bezig bent, wordt het vanzelf ook je privé-leven. Ik droom zelfs over knopen. En mijn man is een van de investeerders, dus ik heb het er met hem ook veel over.”

Van wie kreeg je belangrijk carrièreadvies?

“Dat heb ik eerlijk gezegd niet gehad. Ik wist dat ik voor mezelf wilde beginnen en heb een plan van aanpak gemaakt. Wel bel ik af en toe mijn investeerders op voor advies, maar uiteindelijk ben ik degene die het op moet lossen.”

Heb je advies voor jonge mensen die jouw baan zouden willen?

“Weet zeker dat waar je aan begint ook echt is wat je wil. Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig namelijk.”

CV

  • 2001-2005: Artemis (Cum Laude afgerond)
  • 2005: Stage Bandolera
  • 2005: Assistent stylist Bandolera
  • 2005: Madé gestart. Een kledinglabel gebaseerd op de beroemde uitdrukking van Oscar Wilde: “I have a simple taste, I only like the best”. Sinds de oprichting in 2005 groeide Madé uit tot een succesvol label met vooraanstaande verkooppunten in binnen- en buitenland. Het designerlabel is verkrijgbaar in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Israel, Griekenland, Japan, de V.S., Verenigd Koninkrijk en Canada.

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2009, van het FashionUnited print vakblad.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN