• Home
 • Nieuws
 • Mensen
 • De loopbaan van stilist/fotograaf Ruud van der Peijl

De loopbaan van stilist/fotograaf Ruud van der Peijl

Door FashionUnited

bezig met laden...

Naam: Ruud van der Peijl
 • Geboortedatum en -plaats: 15 november 1960, ‘s Gravenhage
 • Woonplaats: Amsterdam
 • Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (HKU), richting modevormgeving
 • Bijbanen: bakker, schoonmaker in ziekenhuizen. “Als ik niet in de mode was gegaan had ik operatiezuster willen worden.”

Wat is je doorbraak geweest?

“Als stilist de tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Het was een expositie met allemaal voorstellen voor aankopen van de gemeente. Als fotograaf de tentoonstelling in het Fotografie Museum in Den Haag.”

Wat is je handschrift als stilist en fotograaf?

“Het enige nadeel van mode is de vluchtigheid. Ik heb altijd geprobeerd iets te maken dat na jaren nog mooi is, gemengd met iets van nu. Ik zoek ook naar een clash tussen glamour en realiteit. Iemand die mooi is opgemaakt, maar toch een puistje heeft. Ik wil een boodschap of verhaal overbrengen.”

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

“De Dutch Fashion Awards 2007. Daar werd ik verkozen tot Fashion-icon Homme. Het leuke van die prijs is dat je wordt gekozen door Nederlandse modeontwerpers. Ik heb mezelf ooit ‘King of Style’ genoemd, maar dat heeft daar niets mee te maken.”

Heb je je carrière gepland?

“Van het een is het ander gekomen, maar het heeft wel altijd met beeld en mensen te maken gehad. Door mijn werk als stilist ben ik me ook gaan interesseren voor fotografie.”

Hoe organiseer je werk en privé?

“Werk en privé lopen heel erg door elkaar. Als je zo gepassioneerd met je werk bezig bent, wordt het vanzelf ook je privé-leven. Ik heb het er met mijn vriend (Carlo Wijnands, werkt bij HTNK) ook veel over.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Een werkdag is altijd verschillend. Ik ben freelancer, dat is een enorm voordeel want dan kun je als het mooi weer is koffie drinken in de zon. Maar soms is het zo hectisch dat ik wel meer regelmaat zou willen. Ik kan alleen niet meer anders.”

Heb je advies voor jonge mensen die jouw baan zouden willen?

“Ik geloof niet heilig in een opleiding. Wel in verdieping, maar dat kan ook in de praktijk. Talent is 20 tot 30 procent van wat je nodig hebt. Verder zijn geluk, contacten en doorzettingsvermogen belangrijk.”

Van wie kreeg je belangrijk carrièreadvies?

“Van Li Edelkoort. Bij haar heb ik stage gelopen aan het einde van mijn studie. Haar advies was: ga zo snel mogelijk van school af. Zij heeft tegen een docent van mij gezegd dat ik zo snel mogelijk moest gaan werken omdat ze mij niets meer konden leren. En van Gerald van der Kaap. Die zei, toen ik het eng vond om te stoppen met lesgeven vanwege de financiën: ‘Als dit een film zou zijn, was jij de loser.’ De volgende dag heb ik opgezegd.”

CV

 • 1985-1990: eigen merk ‘Gletcher’, een designlabel voor mannen en vrouwen. Ontwerpen, styling, shows en fotoshoots. Verkooppunten in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Engeland en Nederland.
 • 1990-1995: leraar modevormgeving en styling op de Rietveld Academie, HKU en ArtEZ in Arnhem.
 • 1995-nu. styling. Eerste opdracht voor toenmalig tijdschrift Blvd, dat hij zelf had benaderd samen met fotografe Cornelie Tollens. Daarna verschillende tijdschriften en commerciële opdrachtgevers. Nu vooral voor jeanslabel G-Star.
 • 1996: ‘ Scanning’, groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam als stilist.
 • 1997-2002: vormgeving aantal tentoonstellingen Centraal Museum Utrecht, Kunsthal Rotterdam.
 • 1998-nu: fotograaf
 • 2005: solotentoonstelling fotografie, ‘Portraits of State’, in het Fotomuseum in Den Haag.
 • September 2009: solotentoonstelling fotografie, ‘World Without Women’, in gallerie Ron Mandos aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2009, van het FashionUnited print vakblad.

De loopbaan van
loopbaan
Ruud van der Peijl
Workinfashion
Scroll down to read more