• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Donna Karan treedt af bij DKI

Donna Karan treedt af bij DKI

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Donna Karan. Photo: Dennis Van Tine / NurPhoto via AFP

Modeontwerpster Donna Karan treedt af als hoofdontwerper van Donna Karan International. De Amerikaanse modegoeroe zal echter wel blijven fungeren als adviseur van het bedrijf dat zij in 1984 met haar man en Takiyho Inc. oprichtte. Dat meldt Women’s Wear Daily.

Na de oprichting van het bedrijf volgde groot succes, dankzij de manier waarop Karan het ontwerpproces voor vrouwen en haar klanten benaderde. Zij was de eerste die stretch in haar stoffen integreerde. Het populaire DKI maakte in 1996 zijn beursgang op de New York Stock Exchange. In 2001 nam LVMH alle uitstaande aandelen over voor 243 miljoen dollar, en kocht ook Gabrielle Studio Inc, de licentiehouder van het Donna Karan handelsmerk.

Karan, inmiddels 66 jaar oud, wil meer tijd besteden aan haar Urban Zen bedrijf en op haar stichting met de focus op gezondheidszorg, onderwijs en het behoud van culturen. Ondertussen is er alleen maar lof voor de Amerikaanse ontwerpster. Pierre-Yves Roussel, voorzitter en CEO van LVMH Fashion Group, noemt het een ‘voorrecht’ om met Karan te hebben mogen werken, en zegt ‘erg blij te zijn dat zij nog aan wil bijven als adviseur’.

Nieuwe manier van vrouwen kleden

”Donna Karan is een visionaire ontwerpster, die de manier waarop vrouwen zich kleden heeft veranderd door kracht en sensualiteit te herdefiniëren,” zegt Caroline Brown, de CEO van DKI. “Zij heeft een bijzonder grote invloed gehad en zal nog lange tijd blijven inspireren.”

Karan lanceerde haar gelijknamige merk in 1985, na lange tijd voor het Amerikaanse modehuis Anne Klein te hebben ontworpen. Het concept van Karan baseerde zij op een bodysuit van jersey en een aantal stukken die met elkaar konden worden afgewisseld, haar zogenaamde “seven easy pieces”. “Het lichaam was erg belangrijk voor mij - en kleding met comfort en een goede pasvorm. Dus godzijdank voor stretch,” aldus Karan.

Karan ontwierp feitelijk voor zichzelf, van ondergoed met Donna Karan Intimates tot beenmode en brillen. Toen haar dochter haar kleding begon te lenen, en Karan zelf geen goede spijkerbroek kon vinden, lanceerde zij DKNY. “Ik combineerde een blazer met een spijkerbroek omdat ik wilde zien wat je nog meer met spijkerbroeken kon combineren,” zei Karan vorig jaar tijdens een discussie aan Parsons School of Design. DKNY werd op zijn beurt een merk met allemaal eigen sublabels, zoals DKNY Jeans en DKNY Active.

DKI zal op dit moment geen opvolger voor Karan als hoofdontwerper van Donna Karan Collection zoeken. De modeshows en collecties zullen ook tijdelijk worden gestaakt. Het bedrijf is van plan met de licentie activiteiten van het merk door te gaan en zal de structuur van DKI tevens reorganiseren om grotere nadruk te leggen op het DKNY merk. In april werden twee nieuwe ontwerpers aangesteld bij DKNY, Dao-Yi Chow en Maxwell Osborne. In september presenteren zij hun eerste collectie voor het merk.

Volgens bronnen van WWD zou DKI de fusie van Donna Karan Collection en DKNY overwegen, waarbij een merk met uiteenlopende prijzen zou ontstaan.

DKNY
Donna Karan