Elio Fiorucci overleden

De Italiaanse modeontwerper Elio Fiorucci is op tachtigjarige leeftijd overleden. Fiorucci, die ook wel de ‘Koning van de Jeans’ werd genoemd, werd bekend door zijn stretchjeans en felle fluorescerende kleuren. Zijn ontwerpen vierden hoogtij in de jaren zeventig en tachtig. Dat meldt WWD.

Fiorucci begon zijn carrière toen hij de slipperswinkel van zijn ouders overnam. In 1967 opende hij zijn eerste boetiek in Milaan, waar hij alles van mode van het merk Biba tot keukengerei verkocht. Zijn concept was uniek; een collectie van kleding, accessoires, gadgets, curiosa, gecombineerd met muziek, entertainment en drankjes. Het was de eerste ‘concept store’ in deze stijl, waarbij hij de ’ the styles of Swinging London’ naar Milaan haalde, zoals kleding van ontwerpers Ossie Clark en Zandra Rhodes. Hoewel hij pas in 1970 zijn gelijknamige modemerk op de markt bracht, was dit het begin van de typische Fiorucci-stijl; bekend van het logo met de twee engeltjes. Zijn merk specialiseerde zich in betaalbare denim en T-shirts.

Het succes van de winkel in Milaan was ongekend, en al snel werd de pand aan Piazza San Babila in Milaan werd ’the place to be’ voor de jeugdcultuur, en werd de winkel door bezoekers omgedoopt tot ‘Fioruccini’. In de daaropvolgende jaren opende Fiorucci diverse boetieks, waaronder in Londen en New York. Deze werden druk bezocht door modeliefhebbers als Andy Warhol, Cher, Marc Jacobs, Jackie Onassis en Bianca Jagger. In 1975 lanceerde Fiorucci de eerste stretch jeans met lycra. Drie jaar later sloot het merk een licentieovereenkomst met Wrangler Jeans voor de bekende ’five pocket jeans’. De ontwerper werkte veel samen met grootheden als Andy Warhol, Keith Haring, Jean Paul Gaultier en Madonna. Warhol was overigens ook een goede vriend van de ontwerper, die in 1984 een flagshipstore van Fiorucci in Milaan decoreerde.

Elio Fiorucci overleden

’Koning van de Jeans’ Fiorucci overleden

Het bedrijf van Fiorucci breidde snel uit na 1978, met nieuwe winkels in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Daarna ging het langzaam slechter met het bedrijf. In 1986 sloot het bedrijf de winkel in New York, als gevolg van slecht management. De andere Amerikaanse winkels volgen twee jaar later, na problemen met de franchisers en de focus op groothandel. Fiorucci verkocht zijn bedrijf in 1990 aan de Japanse groep Edwin International. In 2003 sloot hij zijn flagshipstore in Milaan, dat hem naar eigen zeggen tijdens de hoogtij dagen een omzet van 15 miljoen dollar per jaar opleverde. Na de verkoop van zijn bedrijf lanceerde hij het merk ‘Love Therapy’. Vijf jaar later sloot hij een licentieovereenkomst met de Italiaanse retailer Coin Group voor de productie en distributie van de ‘Love Therapy’ dames- en kindercollecties.

Fiorucci stond in de modewereld niet alleen bekend om zijn creatieve en avant-gardistische visie, maar ook om zijn zachte en elegante houding. Hij hekelde de flamboyante stijl waarmee zijn ontwerpen en winkels bekend werden, en ging altijd gekleed in een eenvoudige trui en broek. "Ik ben een handelaar, niet een man van de mode," vertelde hij aan WWD in 1976 tijdens de opening van zijn winkel in Manhattan. Zijn populariteit was echter ongekend; Fiorucci werd vereeuwigd in de Sister Sledge-hit uit 1979, ‘He’s the greatest dancer’ . In het nummer wordt er gezongen over een goed geklede man, in kleding van ’Halston, Gucci, Fiorucci...'.

De ontwerper was zeer geliefd bij kennissen en vrienden, en grootheden uit de modebranche zullen hem missen. “Hij heeft de jeansindustrie in de jaren zeventig drastisch veranderd en bedacht een nieuw type mode voor jonge mensen,” vertelde Diesel’s Renzo Rosso aan WWD. “Elio was een positief, prachtig, proactief mens. Hij werd nooit boos.”

Elio Fiorucci overleden

"Elio Fiorucci is een van die ongelooflijke mensen die de geschiedenis van Milaan hebben gemarkeerd, die de rebelse en nieuwsgierige geest van de stad hebben geïnterpreteerd. Hij was altijd bereid om een ​​aantal risico's te nemen, om de tijdsgeest echt te begrijpen," laat Giorgio Armani in een reactie aan WWD weten. "Hij was een revolutionair."

Fiorucci werd levenloos gevonden in zijn appartement in Milaan. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa was Fiorucci altijd gezond, en is hij mogelijk aan een plotselinge ziekte overleden.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN