De Amerikaanse modeontwerper James Galanos is thuis in West Hollywood overleden. Hij was 92 jaar oud. Het nieuws werd bevestigd door zijn vriend en mede-ontwerper, Ralph Rucci.

Galanos was de lievelingsontwerper van voormalig First Lady Nancy Reagan en ontwierp ook kostuums voor grootheden als Judy Garland en Diana Ross. Reagan was echter de vrouw die hem beroemd maakte door een van zijn creaties te dragen tijdens de inauguratie van haar man.

Galanos, die in 1924 geboren werd, studeerde kort aan de Traphagen School of Fashion en werkte een tijd als ontwerp assistent van de Franse couturier Robert Piguet in Parijs. Daar kwam hij in aanraking met ontwerpers als Pierre Balmain, Hubert de Givenchy en Marc Bohan, die ook als assistenten van Piguet werkten.

In 1948 keerde hij terug naar Amerika en lanceerde drie jaar later zijn eigen lijn, Galanos Originals. Het merk werd al snel opgepakt door de luxe warenhuizen Neiman Marcus en Saks Fifth Avenue en werd erg geliefd bij de ‘ladies who lunch’, waaronder Nancy Reagan.

Galanos begon tevens met het ontwerpen van filmkostuums voor sterren als Rosalind Russell, Marlene Dietrich en Diana Ross. Zijn atelier werd een trekpleister voor jonge ontwerpers die van de meester wilden leren.

Zijn ontwerpen worden nu nog gedragen door actrices. Jessica Alba kocht een cocktailjurk van Galanos, terwijl Maria Bello een blauwe creatie van de ontwerper droeg naar de Critic’s Choice Awards in januari 2007. “Zijn silhouetten ontstijgen de tijd,” zei Doris Raymond, eigenaar van de tweedehands winkels The Way We Wore tegen Women’s Wear Daily.

Galanos ging in 1998 met pensioen, en besloot te gaan fotograferen. “Toen iedereen spijkerbroeken ging dragen, wist ik dat het tijd was de branche te verlaten,” zei hij een aantal jaar geleden in een interview met WWD.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN