• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • José Teunissen wordt decaan bij London College of Fashion

José Teunissen wordt decaan bij London College of Fashion

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

“Mode verdient een serieuze studie.” Een uitspraak van een van de grootste modetheoretici van Nederland: José Teunissen. En nu zet ze een nieuwe stap in het buitenland: ze is benoemd tot decaan van de School of Design and Technology aan de London College of Fashion (LCF). Per 1 januari 2016 zal ze werkzaam zijn in nieuwe functie. Tevens is Teunissen benoemd tot hoogleraar in de Fashion Theory aan de University of Arts in Londen.

Teunissen was een visiting professor aan de London College of Fashion sinds 2009. De School of Design and Technology heeft 15 bacheloropleidingen, 8 masteropleidingen en een postgraduaat afdeling. In haar nieuwe rol zal zij een sterk, nieuwe profiel en visie voor de toekomst ontwikkelen voor zowel het LCF als de University of Arts. Tevens zal ze toezicht houden op de ontwikkeling van een nieuw pand dat geopend zal worden in Stratford in 2020.

Professor Frances Hoek, hoofd van de London College of Fashion, laat in een reactie weten: "We zijn verheugd om José te verwelkomen in de LCF-gemeenschap - ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in het lesgeven op kunstinstituten en universiteiten, heeft meer dan 23 boeken en publicaties geschreven, en stelde tevens een reeks van internationaal gerenommeerde tentoonstellingen samen. "

‘Aanstelling Teunissen is ook een grote eer voor ArtEZ’

Teunissen begon bij ArtEZ in 2002 als één van de eerste hoogleraren in Nederland die onderzoek deed en de theorie op het gebied van mode ontwikkelde. “Hoewel José Teunissen zeer gemist zal worden bij ArtEZ, wordt haar aanstelling bij London College of Fashion ook gezien als een grote eer,” laat ArtEz in een persbericht weten. Teunissen zal betrokken blijven bij ArtEZ als visiting professor.

Voor haar aanstelling bij ArtEZ werd er nauwelijks onderzoek gedaan naar mode. Maar Teunissen gebruikte hete hangijzers uit de mode (zoals de effecten van de globalisering, duurzaamheid en technologie) als basis voor onderzoeksprojecten, publicaties en tentoonstellingen, die haar een uitstekende internationale reputatie opleverden. De laatste tentoonstelling van Teunissen, the Future of Fashion in Now in Museum Boijmans Van Beuningen trok meer dan 80.000 bezoekers. Momenteel is de tentoonstelling op tournee in Shanghai en Shenzhen.

Teunissen werkte in de jaren negentig als journalist bij De Volkskrant en Trouw, naast haar werk als docent. Later werd ze gevraagd om de modeafdeling van het Centraal Museum nieuw leven in te blazen. In 2002 ging ze aan de slag als lector aan de modeacademie ArtEZ Arnhem. In 2008 richtte zij het onderzoeksproject 'nationale identiteit in een geglobaliseerde wereld’ op, in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de hogescholen Saxion en de HAN. In 2012 werd Teunissen gevraagd om de onderzoeksagenda voor mode voor te zitten. Als het boegbeeld van ‘Click NL | Next Fashion’ ontwikkelde ze een sterk netwerk van onderzoekers en onderwijsinstellingen in de mode- en textielwereld.


Jose Teunissen