Marie-Louise Carven-Grog, de Franse couturier en oprichter van het modehuis Carven, is maandag op 105-jarige leeftijd overleden. Dat meldt WWD.

Carven-Grog was, naast Elsa Schiaparelli en Gabrielle Chanel, een van de weinige vrouwelijk couturiers in Parijs. Zij lanceerde haar eigen merk in 1945 en genoot groot mondiaal succes dankzij haar ingenieuze marketing, zo modern voor haar tijd. Zo reisde zij de hele wereld af om shows van haar collecties in verre oorden als Singapore, Marrakech en Mexico te houden.

Carven-Grog ging couture maken uit noodzaak. Als een zeer kleine vrouw kon zij niets vinden in haar maat, dus ging zij ontwerpen voor minder lange vrouwen. Met een achtergrond in architectuur - zij studeerde af aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs - ging haar voorkeur uit naar schone lijnen en eenvoudige silhouetten. Het niveau van comfort in haar ontwerpen was ongekend binnen de wereld van de haute couture in die tijd. Sterren als Leslie Carron en Edith Piaf werden fan van haar collecties.

Zij was een van de eersten om pret-a-porter te maken. Samen met andere grote namen als Jacques Fath en Robert Piguet produceerde Carven-Grog in 1950, dankzij een initiatief dat producenten en een aantal couturiers samen bracht, haar eerste pret-a-porter collectie. In 1955 volgde een kinderlijn en een reeks licenties.

In 2008 werd het modehuis overgenomen door Société Béranger en werd het merk onderworpen aan een moderne make-over. Artistiek directeur Guillaume Henry profileerde Carven als hip, hedendaags merk. Onlangs werd bekend gemaakt dat de taken van Henry, die inmiddels naar Nina Ricci is verhuisd, worden overgenomen door een team van drie ontwerpers.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN