• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Nike CEO Mark Parker treedt volgend jaar af, John Donahoe volgt hem op

Nike CEO Mark Parker treedt volgend jaar af, John Donahoe volgt hem op

Door Tessa Guntlisbergen

23 okt. 2019

Mensen

Mark Parker, de huidige CEO van Nike, treedt per 13 januari 2020 af in deze functie. Dat laat de Raad van Bestuur van Nike, Inc. weten middels een persbericht. Tegelijkertijd zal Parker worden opgevolgd door John Donahoe, die tevens de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse bedrijf wordt.

Parker bekleedde deze functie als CEO van Nike sinds 2006. Hij zal vanaf volgend jaar de rol van uitvoerend voorzitter gaan vervullen, waarbij hij de Raad van Bestuur zal leiden. Parker werkt sinds 1979 bij Nike, waar hij in 2001 werd benoemd tot voorzitter van het Nike-merk. Hij werd ook aangesteld als voorzitter Global Footwear in 1998, algemeen manager in 1993 en vice-voorzitter van productontwikkeling in 1987.

John Donahoe wordt nieuwe CEO en voorzitter van Nike, Inc.

“Het is een spannende tijd voor Nike, waarin we wereldwijd de kracht van het merk en geweldige kansen voor toekomstige groei zien,” verklaart Parker in het persbericht, eraan toevoegend: “John’s expertise in e-commerce handel, technologie, wereldwijde strategie en leiderschap, gecombineerd met zijn sterke relatie met het merk, maakt hem bij uitstek geschikt om onze digitale transformatie te versnellen en voort te bouwen op de positieve invloed van onze Consumer Direct Offense. Ik kijk ernaar uit om de Raad van Bestuur als uitvoerend voorzitter te blijven leiden, en nauw samen te werken met John en het managementteam om hem te helpen in de overgang naar zijn nieuwe functie.”

Donahoe is geen onbekende bij Nike. Hij zit sinds 2014 in de Raad van Bestuur van de sportmodegigant. Momenteel is Donahoe ook CEO en voorzitter van ServiceNow, Inc., en voorzitter van PayPal Holdings, Inc. Daarvoor was hij werkzaam als CEO en voorzitter van eBay, Inc., evenals algemeen directeur van Bain & Co.

“Het is een eer om CEO en voorzitter te worden van dit geweldige, innovatieve bedrijf en om deel uit te maken van de ruim 76.000 getalenteerde en gepassioneerde medewerkers die zich toeleggen op het dienen van sporters,” aldus Donahoe in het bericht. “Ik ben er trots op om de afgelopen vijf jaar verbonden te zijn geweest met Nike in mijn rol in het Bestuur en ik kijk ernaar uit voltallig lid van het team te zijn, nog nauwer samen te werken met Mark, voort te bouwen op het succes van Nike en kansen aan te grijpen,” zegt Donahoe.

Beeld: courtesy of Nike