• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Oud-topman C&A Godfried Brenninkmeijer overleden

Oud-topman C&A Godfried Brenninkmeijer overleden

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Op 83-jarige leeftijd is oud-topman Godfried Brenninkmeijer overleden. Hij was de grote man van C&A Nederland in de jaren zeventig en tachtig. Dat heeft een woordvoerder van de familie aan RTL Z laten weten.

Op 17 juli overleed Godfried in Ascona, Zwitserland. "De heer Godfried heeft gedurende vele jaren met grote vakkundigheid en toewijding leiding gegeven aan C&A Nederland", schrijft de huidige directie van het winkelconcern in een overlijdensadvertentie. "Zijn persoonlijkheid en zakelijk inzicht zullen ons tot voorbeeld zijn."

Godfried’s overgrootvader August opende met zijn broer Clemens in 1841 een stoffenmagazijn in Sneek. De tweede generatie, onder wie de opa van Godfrieds opa Joseph Gerard opende een reeks kledingwinkels in Nederland. Het familiebedrijf groeide tussen de twee wereldoorlogen in tot een multinationaal kledigingconcern. De vader van Godfried wordt gezien als een van de belangrijkste steunpilaren van het familiebedrijf.

Er is weinig bekend over Godfried Brenninkmeijer zelf. In de jaren zeventig wordt hij in de kranten ‘de sterke man’ van C&A Nederland genoemd. Het bedrijf groeide snel in deze periode. Brenninkmeijer wist door te groeien tot directievoorzitter van C&A Nederland.

De familie Brenninkmeijer -een van de rijkste families van Europa- heeft C&A nog steeds in handen en heeft daarmee ruim 2.000 winkels in Europa, China, Mexico en Brazilië. Momenteel is het bedrijf in handen van topman Maurice Brenninkmeijer.

Eerder deze maand werd bekend dat C&A voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geprofiteerd heeft van de nazi’s in Duitsland. Historicus Mark Spoerer deed onderzoek naar de rol van C&A in de Tweedeoorlog, in opdracht van de familie Brenninkmeijer zelf. C&A kreeg panden van joden in zijn bezit en zette Russische en Joodse dwangarbeiders in. “De bevindingen zijn verontrustend en ronduit schokkend voor mijn familie,” liet topman Maurice Brenninkmeijer aan de Duitse krant Die Zeit weten. Het was voor het eerst dat een bestuursvoorzitter van het uit Nederland afkomstige kledingconcern een interview gaf.

Beeld Facebook C&A

C&A
Godfried Brenninkmeijer