• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 9 tips voor zomer 2018 van Christine Boland

9 tips voor zomer 2018 van Christine Boland

Door Anne Buis

10 feb. 2017

Mode

De afgelopen seizoenen werd het veelvuldig geroepen: ‘Mode is dood’. “Mode is springlevend!,” stelt trendanalist en forecaster Christine Boland, daarbij voortbordurend op het manifesto van Lidewij Edelkoort uit 2015. In Pakhuis Willem de Zwijger in Amsterdam presenteerde ze de trends voor SS18. Maar spreek niet van trends, want die bestaan niet meer volgens Boland. “Het gaat om ontwikkelingen en stijlen, ik vermijd het woord trends. Ik heb het liever over statements. Daar heb ik ook geen seizoenen meer aan gekoppeld.”

“We hebben dialoog nodig,” stelt Boland. Ze wijst naar wereldgebeurtenissen als Brexit, de komst van president Donald Trump en het nieuwe feminisme, waarbij vrouwen massaal de straat op gaan om te demonstreren. “Het is ‘verdeel en heers’ in de wereld. Er is een gevecht in plaats van dialoog. De vraag is hoe we elkaar gaan verstaan? We leven nog steeds in een Babylonische tijd en we moeten elkaars kant van de zaak gaan bekijken. We gaan weer op zoek naar de nuance, onze gedeelde grond en onze gedeelde taal. Creativiteit is de taal van verandering. Het dialoog ‘gebeurt’ in design.”

Dit zijn de tips voor zomer 2018 volgens Christine Boland

Hoewel trends dus voorgoed verleden tijd zijn, presenteerde Boland wel haar visie op het volgende seizoen. FashionUnited selecteerde een aantal praktische tips van de forecaster.

1. Plissé versus fluide

”Uitersten komen steeds vaker samen en dat zie je terug in de beeldtaal. Zo zie je plooien en bewegingen samenkomen; plissé en fluide. Het wordt pas interessant als je tegenstellingen samenbindt, letterlijk. Dan ontstaat er een sculptuur. Het gaat om structuur en beweging.” Gezien bij: Marni en Dion Lee.

Beeld: Marni SS17 via Catwalkpictures, Facebook Dion Lee

2. Paddenstoelenleer

”We zien nieuwe grondstoffen opkomen, bijvoorbeeld brandnetels, klei, plastic uit de oceaan. Dat wordt op een ambachtelijke manier verwacht tot een luxeproduct. Zo is er leer van paddenstoelen; een schimmel laten ze doorgroeien tot het als leer verwerkt kan worden.”

Beeld: Muskin via Lifematerials.eu

3. Aardetinten

”De landelijke tinten, zoals aubergine, roest, stro, bruin, denim blauw, worden gecombineerd met groentinten. De combinatie maakt het mooi.” Gezien bij: Stella McCartney en Victoria Beckham.

Beeld: Stella McCartney SS17 via Catwalkpictures, Victoria Beckham SS17 via Catwalkpictures

4. Kant versus strepen

“Het praktische en dromerige komen samen; wederom een dialoog. Het gaat erom de zoektocht naar mannelijke en vrouwelijke elementen. Daar gaat de mode ook direct mee werken. Een mannenstof met een kantje bijvoorbeeld. Gezien bij: Simone Rocha en Zimmermann.

Beeld: Simone Rocha SS17 via Catwalkpictures, Zimmermann via Catwalkpictures

5. Lichtgewicht

“Het functionele met het breekbare gecombineerd; zo zie je steeds meer lichtgewichte producten komen. Denk hierbij aan parachutes uit het leger.” Gezien bij: Kenzo, Chalayan, Fenty x Puma.

Beeld: Kenzo SS17 via Facebook, Chalayan SS17 via Facebook

6. Punk

”Protest en posh gaan met elkaar in gesprek nu de wereld ‘in brand’ staat. De punkbeweging ontstond veertig jaar geleden en je ziet dat er nu punk-tentoonstellingen komen, zoals in Londen. In de mode zie je het ook; in de vorm van een T-shirt, maar dan wel met een breekbare rok waar betekenisvolle borduursels op zitten.” Gezien bij: Dior en Marc Jacobs.

Beeld: Dior SS17 via Catwalkpictures, Marc Jacobs SS17 via Catwalkpictures

7. Ronde schouders

“Silhouetten veranderen; er komen ronde vormen die bijna sculpturaal zijn. Bijvoorbeeld ronde schouders.” Gezien bij: Haider Ackermann, Jil Sander en Isabel Marant.

Beeld: Haider Ackermann SS17 via Catwalkpictures, Jill Sander SS17 via Catwalkpictures

8. Gehackte trenchcoats

”We zien steeds meer rebellie, waarbij het systeem gehackt wordt. Op de kop, binnenstebuiten, achterstevoren, schots en scheef, uit elkaar trekken, andere silhouetten. Speel met het bekende, maar dan in een andere context. Het zijn nog steeds de bekende trenchcoat, blouse en wollen pantalon, maar dan heel anders.” Gezien bij: Vetements, Prada, Michael Kors en Balenciaga.

Beeld: Balenciaga SS17 via Catwalkpictures, Michael Kors via Catwalkpictures

9. Kleurstatements

“De kleurencombinaties worden vervreemdend. We kennen het zwart, grijs en camel nu wel, maar nu worden ze gecombineerd met een fel oranje, paars, hard blauw of rood. Met zo’n combinatie kun je uitspraken doen.” Gezien bij: Balenciaga.

Beeld: Balenciaga SS17 via Catwalkpictures

Bovenste beeld: Christine Boland website, Catwalkpictures, Facebook Chalayan

CHRISTINE BOLAND
ss18
TRENDS