• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Pitti Uomo 90: 10 gedenkwaardige momenten

Pitti Uomo 90: 10 gedenkwaardige momenten

Door Isabella Naef

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

‘Hoge hakken voor mannen, de gebruikelijke buitensporigheid’: dat was de titel van het artikel over Pitti Uomo dat op 19 september 1972 gepubliceerd werd door de krant ‘Il giorno’.

Er zijn sindsdien 44 jaar verstreken en van 14 tot 19 juni zal in het Fortezza da Basso in Florence de 90e editie van Pitti Uomo plaatsvinden. De naam Pitti is vernoemd naar de Sala Bianca (Witte Zaal) van Palazzo Pitti in Florence, waar de Italiaanse merken voor het eerst modeshows hielden.

Eerste editie Pitti Uomo in februari 1972

De eerste editie van Pitti Uomo werd in februari 1972 gehouden, in Hotel Villa Medici in Florence (pas in 1982 verhuisde de beurs naar Fortezza da Basso), met 43 exposerende bedrijven (aan de vakbeurs van juni 2016 zullen ongeveer 1.219 merken deelnemen) en 526 kopers, waaronder 98 buitenlandse kopers (deze maand worden ruim 20.000 kopers verwacht). Sindsdien zijn er veel ‘buitensporigheden’ gezien.

De vakbeurs die eigenlijk ontstaan is met de bedoeling om de beste Italiaanse industriesector te bevorderen op de grote buitenlandse markten, heeft geleidelijk aan ook door het aanbod van verschillende merken een internationaal karakter gekregen. ‘De negentigste editie van Pitti zal geopend worden in het teken van de internationaliteit,’ hebben Gaetano Marzotto en Raffaello Napoleone onderstreept, respectievelijk de voorzitter en de afgevaardigde bestuurder van Pitti Immagine, het bedrijf dat sinds 1988 de aan herenkleding gewijde vakbeurs organiseert.

Jean Paul Gaultier houdt voor het eerst een modeshow in Italië

Vele gebeurtenissen hebben de geschiedenis van Pitti Uomo gekenmerkt. Hieronder noemen we tien gedenkwaardige gebeurtenissen.

In 1990 opent Palazzo Strozzi zijn deuren voor de tentoonstelling gewijd aan de grote meester van de haute couture die in de hele wereld beroemd is om zijn avondjurken: Roberto Capucci. Capucci, geboren in 1930, wordt als hij nog maar 26 jaar is, als beste ontwerper van de Italiaanse mode beschouwd, en wordt in het bijzonder zeer gewaardeerd door Christian Dior, die hem publiekelijk in een interview ‘de beste ontwerper van de Italiaanse mode’ genoemd heeft, vanwege de originaliteit van zijn creaties. Het jaar erop is het de beurt aan het Franse wonderkind Jean Paul Gaultier, die voor het eerst een modeshow houdt in Italië.

In 1993 richt Pitti Uomo de schijnwerpers op Gianfranco Ferré die zijn modeshow houdt in Stazione Leopolda.

In 1992 danst de Toscaanse stad op het bal ter ere van Giorgio Armani. Het jaar erop richt Pitti de schijnwerpers op Gianfranco Ferré die zijn modeshow houdt in Stazione Leopolda. Ferré, overleden in 2007, deed na afgestudeerd te zijn in architectuur aan de technische universiteit Politecnico van Milaan in 1969, zijn intrede in de modesector in de jaren zeventig. Uit die tijd stamt zijn bijnaam ‘architect van de mode’.

In 1994 vindt in Florence de modeshow plaats van Dolce & Gabbana voor de lancering van de lijn D&G. Tijdens de modeshow, op de grasvelden van de door Michelangelo ontworpen villa ‘I Collazzi’, tonen de twee ontwerpers het T-shirt van doorzichtig cellofaan, het jack met het geplastificeerde slangenmotief en het overhemd van gekleurde kant in de stijl van Elvis Presley.

In Juni besteedt FashionUnited aandacht aan het thema mannenmode. Voor alle reads over mannenmode, klik hier.

Dries Van Noten tegen suggestieve achtergrond van Piazzale Michelangelo

In 1995 is alle aandacht gericht op de beroemde modeontwerper Dries Van Noten, die voor het eerst een modeshow houdt in Italië tegen de suggestieve achtergrond van Piazzale Michelangelo. De Belg wordt vaak beschreven als ‘een van de meest cerebrale ontwerpers’.

In 1999 heeft het Duitse merk Hugo Boss de eer verdiend om hun lente-zomercollectie voor 2000 te tonen tijdens een modeshow in Florence. Voor hun eerste modeshow in Toscane kiest het Duitse bedrijf uit Metzingen het Forte Belvedere, een locatie op een heuvel met uitzicht op de Ponte Vecchio en Palazzo Pitti. De avond wordt ook gesierd door vuurwerkspektakel.

In 2003 verdienen de Nederlanders Viktor & Rolf het applaus van de modewereld met de vertoning van hun eerste herencollectie. ‘Men zegt dat mannenkleding minder vrijheid biedt, maar voor ons is dat geen beperking’, zei Viktor Horsting dertien jaar geleden met betrekking tot de collectie van hun debuut in Florence. Het resultaat is een capsule collectie met enkele ironische tintjes, door de Amerikanen een Franse ‘monsieur’ genoemd.

In 2005, in de prachtige tuin Giardino di Boboli, mag Raf Simons zijn lente-zomercollectie voor 2006 presenteren. Pitti heeft altijd de schijnwerpers op zowel de merken als de kleermakers gericht: dus is het niet vreemd dat twee jaar later de Galleria d’arte Moderna (Galerie voor Moderne Kunst) van Palazzo Pitti, de tentoonstelling The London Cut. Savile Row Bespoke Tailoring huisvest. De lijst klanten van de kleermakers van Savile Row is lang: de Hertog van Windsor, Sir Winston Churchill, Fred Astaire, Cary Grant. En tegenwoordig de prinsen William en Harry en alle leden van de koninklijke familie van Engeland, de Sultan van Oman, Mick Jagger, Spike Lee, Tom Ford, David Beckham, Brad Pitt en Pete Doherty. Voor het eerst hebben de voornaamste kleermakers zich verenigd in de Savile Row Bespoke Group, om de Engelse kleermakerskunst te bevorderen en bekendheid te geven. Pitti Uomo is uiteindelijk gekozen als internationaal toneel om de stijl en de excellentie van Savile Row te vertegenwoordigen.

De geschiedenis van de herenmode gaat verder. Een nieuw hoofdstuk van de herenmode staat gepland: ter gelegenheid van de negentigste editie van dit evenement heeft Pitti Immagine Raf Simons, een van de grote vernieuwers van de moderne mode, weer gevraagd om naar Florence te komen. Donderdagavond 16 juni presenteert de ontwerper zijn lente-zomercollectie voor 2017 samen met een project dat speciaal voor Pitti Uomo tot stand is gekomen.

Beeld: Pitti Immagine

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.it

Menswearcatwalkseason
Pitti Uomo