• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • AFW: Duran Lantink maakt al ravend een statement tegen overconsumentisme

AFW: Duran Lantink maakt al ravend een statement tegen overconsumentisme

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |VERSLAG

Wie op de zaterdagmiddag van Amsterdam Fashion Week verwachtte een rustige show bij te wonen, stond voor een verrassing. Duran Lantink schudde iedereen wakker uit zijn weekend-modus en maakte een fel statement tegen overconsumentisme. Saillant detail: in samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet.

De genodigden voor de show van ontwerper Duran Lantink worden op de zevende verdieping van het Capital C gebouw getrakteerd op een performance van een bevriende rapper die de toon zet voor het evenement. De rapper neemt vervolgens plaats midden op de catwalk, gaat daar zitten met een keyboard op zijn schoot en zet een tweede nummer in. De eerste look verschijnt op de catwalk - het model draagt allerlei voedingswaren en verpakkingen afkomstig van de McDonalds. Ze zijn op de huid geplakt en het zal in de show niet de enige look zijn waarbij etenswaren voorkomen. Wie denkt dat de openingslook het vreemdste is dat tijdens de show zal gebeuren, valt even later van de ene verbazing in de ander.

Lantink heeft in tweeënhalve week tijd 25 looks gemaakt voor het evenement, zo vertelt hij na afloop tegen FashionUnited. Tijd voor interviews vooraf had hij daardoor niet. De ontwerper werd door Batavia Stad Fashion outlet uitgenodigd om kledingstukken uit de overstock uit te zoeken en daarmee aan de slag te gaan voor zijn eigen show. Gelukkig werkte hij met een team van dertien man om de kledingstukken in in de outlet uit te zoeken, vertelt hij, want alleen was het een nog veel grotere kluif geweest. Via een Whatsapp-groep overlegden ze over de stukken en welke ze mee wilden nemen.

Lantink werkt al meerdere jaren volgens hetzelfde concept. Hij pakt diverse items uit overstock, haalt ze uit elkaar en naait ze als ware Monsters van Frankenstein weer aan elkaar. Denk bijvoorbeeld aan Karl Lagerfeld logo-items met Converse of de combinatie van een Slipknot trui en een Judas Priest trui. Het gaat hierbij niet alleen om kleding maar ook om accessories. Zo waren er diverse stiletto’s en torenhoge sleehakken die op een rubberen zool van een sneaker waren geplakt.

Tekst loopt verder onder de afbeeldingen.

Deze ontwerper maakt een statement tegen overconsumentisme mét Batavia Stad Fashion Outlet

Halverwege het aantal looks bestormt opeens een menigte ‘consumenten’ de catwalk, bepakt met tassen waarvan de logo’s zijn afgeplakt . Een chaos ontstaat waarbij de consumenten kriskras door elkaar heen lopen. Op de gezichten van een deel van het publiek is pure verwarring te lezen en de rest grijpt juist naar zijn of haar telefoon om het tafereel vast te leggen. Het is een duidelijk statement tegen de chaos van over consumentisme. Na afloop vertelt Lantink dat hij blij is dat het idee is overgekomen. Tijdens de samenwerking met Batavia Stad Fashion Outlet kreeg hij een carte blanche. Het is een opvallend partnerschap aangezien het gaat om een shopping gelegenheid die samenwerkt met een ontwerper die zich juist afzet tegen overstock. “Ze hebben mij heel vrij gelaten. Ze zijn een keer komen kijken en waren heel tevreden. Het is niet dat ik iets tegen outlets heb,” vertelt de ontwerper. “Zij voorzien in een behoefte van de consument. Ik wil gewoon laten zien dat je van die kleding ook iets anders moois kunt maken.”

Na de bestorming van de catwalk gaat de show weer verder alsof er nooit iets is voorgevallen. Nadat de laatste looks ten tonele zijn verschenen verschijnt opnieuw een grote menigte, maar dan met samengestelde gezichtsbedekking. Van een bivakmuts tot stoffen gedrapeerd als mondkapjes. De finale vindt plaats in de rave van dansende consumenten en de modellen vinden voorzichtig hun weg door de groep. Ook ontwerper Duran Lantink springt van links naar rechts om uiteindelijk voor aan de catwalk zijn buiging te nemen. De show van de ontwerper is overduidelijk het grootste statement tijdens Amsterdam Fashion Week en zal het publiek nog lang blijven.

Beeld: Via Batavia Stad Fashion Outlet

AFW
Amsterdam Fashion Week
Batavia Stad Fashion Outlet
Duran Lantink