• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Amsterdam Fashion Week: Jef Montes laat collectie oplossen in water

Amsterdam Fashion Week: Jef Montes laat collectie oplossen in water

Door Anne Buis

16 jan. 2016

Mode |REPORTAGE

Een spectaculaire show tijdens de tweede dag van het catwalkprogramma van Mercedes-Benz Amsterdam Fashion Week: Jef Montes laat zijn collectie terplekke verdwijnen. De modellen dragen ontwerpen van stof die oplost als het in aanraking komt met water. Het is een statement tegen de vergankelijkheid van de mode, zegt de ontwerper.

Het is de laatste show van de avond, en menig modeliefhebber had het al voor gezien gehouden; de laatste twee rijen op de tribune blijven leeg en ook frontrow plaatsen worden niet opgevuld. De organisatie laat een gedeelte van het publiek naar voren opschuiven als de show bijna begint. Een aantal bezoekers, die doorgaans op de achterste rijen plaatsnemen, laten zich nog snel op de voorste rij fotograferen. Niemand heeft zich voorbereid op de show die komen gaat.

Montes stuurt zijn modellen in volumineuze gewaden en jurken de catwalk op. De stof heeft een zwarte ondertoon met zilverkleurige glans. De modellen dragen een grote ballon die gevuld is met water, die midden op de catwalk uiteen spat. Het water, dat in aanraking komt met de kledingstukken, zorgt ervoor dat de stof oplost. Op het moment dat de modellen omkeren bij de fotografen vallen er al grote gaten in de ontwerpen.

Bij het begin van de catwalk staan vijf kleine plateaus, waarop de modellen stilstaan en gezamenlijk een tableau vivant vormen. Twee andere modellen –eveneens gehuld in de zilverkleurige gewaden- houden twee metalen schalen vast en gooien af en toe grote plenzen water over de modellen op de tableaus. Langzaam maar zeker lost de stof verder op, totdat er slechts zwarte draden en flarden stof overblijven. Tussendoor stappen de modellen af om nogmaals de catwalk af te lopen, zodat het publiek kan zien hoe de stof langzaam wegsmelt op het lichaam. Opvallend is het eerste model die de show opent: een zwangere vrouw, die haar handen beschermend rond haar buik houdt.

Het publiek is zichtbaar onder de indruk van het schouwspel, als men er langzaam achter komt dat de stof langzaam oplost. Onder het publiek ook veel jonge bloggers en moeders met dochters, die even moeten wennen aan de grote hoeveelheid volwassen naakt. Niet veel later houdt het publiek echter de adem in, als de vloer door alle kapot geprikte ballonnen spekglad wordt. De modellen slippen over de catwalk, en glijden menigmaal bijna uit. Een enkel model heeft het zwaar, als de draden die overblijven verstrikt raken tussen haar tenen en het lopen over een spekgladde catwalk een regelrechte uitdaging wordt. Meerdere keren pauzeert ze om zich van de garenkluw te ontwarren.

Amsterdam Fashion Week: Jef Montes laat collectie verdwijnen op de catwalk

Met zijn collectie ‘Revolver’ wil Jef Montes een statement maken over de huidige staat van mode-industrie, waarin snelheid en lege hypes de boventoon voeren. De smeltende ontwerpen verbeelden de vergankelijkheid van de mode, zegt hij.

De stof ontwikkelde Montes in samenwerking met het TextielMuseum Tilburg: een in water oplosbaar materiaal, dat vervaardigd is uit polyvinyl alcohol. Het innovatieve textiel is verder ontwikkeld in combinatie met zwarte en witte garens, die voor een zilverkleurige glans zorgen. De ontwerpen van Montes, duidelijk ondergeschikt in de catwalk performance, bestaan uit grote silhouetten die samengesteld werden uit cirkelvormige en rechthoekige patroondelen.

Jef Montes zegt: “In tijden waarin media quotes als ‘ Mode is dood ’ (Lidewij Edelkoort) en ‘Why fashion is crashing’ (Suzy Menkes) aan de orde van de dag zijn, denk ik veel na over de toekomst als ontwerper. ‘Resolver’ is Spaans voor oplossen –wat voor mij staat voor een nieuwe frisse start. Mijn label geeft mij de vrijheid een eigen esthetische realiteit en regels te stellen – dit seizoen wil ik schoon schip maken en kleding letterlijk laten oplossen. Wat blijft er over? Een schone lei, de naakte waarheid, puurheid, liefde – ‘Resolver’ is een abstracte en zeer persoonlijke reactie op de huidige snelheid van de mode-industrie.”

Benieuwd hoe Dag 2 van Amsterdam Fashion Week verder verlopen is? Bekijk dan hier de 2-minuten video.

Beeld: Peter Stigter

AFW
amsterdamfashion week
amsterdamfashionweek
Jef Montes
MBAFW
MBFWA
Mercedes-Benz Amsterdam FashionWeek