• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bangladesh: 319 fabrieken sluiten hun deuren

Bangladesh: 319 fabrieken sluiten hun deuren

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Het runnen van een kledingfabriek is geen eenvoudige opgave, zeker niet -of juist niet- als meer dan 80 procent van alle export in handen is van 'kant en klare kleding'. Zelfs niet wanneer er aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. Er zijn veel andere factoren die het moeilijk maken om te overleven, zoals lokale en wereldwijde competitie, constante tijdsdruk, schaarste van middelen zoals elektriciteit en gas, hoge rentetarieven voor leningen van banken en de devaluatie van valuta’s in belangrijke markten.

In Bangladesh zullen er daarom 319 kledingfabrieken hun deuren moeten sluiten, als gevolg van deze factoren, waarbij de intense wereldwijde concurrentie en de devaluatie van de Amerikaanse dollar de voornaamste redenen zijn. “Het is een kwestie van zorg dat 618 fabrieken in de afgelopen jaar zijn gestopt, nadat de productiviteit afnam wegens verschillende redenen. En 319 fabrieken zullen ook nog sluiten,” zegt Siddiqur Rahman, president van de Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) tijdens een persbijeenkomst in zijn kantoor in Dhaka.

De president stelde voor om de belasting te halveren, aan het begin van de kledingindustrie, tot 0,3 procent in 2016-2017. Daarmee zou het percentage vergelijkbaar zijn met de periode 2005-2013. In boekjaar 2014-2015 werd het belastingvoordeel geannuleerd en moesten kledingproducenten het reguliere tarief van de vennootschapsbelasting betalen, namelijk 35 procent. Daarnaast stelde hij dat er geen toegevoegde waarde moest worden opgelegd aan kledingaccessoires, en dat de import van brandblussers btw-vrij moest zijn, om entrepreneurs te helpen om de uitdagingen aan te pakken.

“Ieder jaar doen ongeveer twee miljoen mensen hun intrede op de arbeidsmarkt. De RMG sector verstrekt werk aan deze jonge mensen. Dat is waarom de overheid zich zou moeten focussen op de sector door middel van ondersteuning in de komende begroting, zodat de capaciteit van de sector verbetert en er meer banen worden gecreëerd,” aldus Rahman.

Kledingindustrie biedt werk aan miljoenen werknemers

En dan is er nog de ambitieuze doelstelling die de Bengalese kledingindustrie zich heeft gesteld, namelijk een export target van 50 biljoen Amerikaanse dollar in 2021. Ter vergelijking: in 2015 was de kledingexport nog goed voor 26,6 biljoen dollar. Rekening houdend met een jaarlijks stijgingspercentage van 10 procent, spoort Rahman het aan om het gemiddelde voor 2021 voor ogen te houden.

“We hebben een jaarlijkse exportgroei van 12 procent in gedachten, met als doel om in 2021 een bedrag van 50 biljoen dollar te bereiken. Maar die groei is slechts 6,81 in de laatste 22 maanden. Dus we lopen 3,19 procent achter op de verwachte groei en 5,19 procent achter op de verwachte groei voor de target van 2021,” vatte hij samen.

Na China is Bangladesh op een na grootste kledingexporteur in de wereld. Volgend cijfers van het BGMEA, bestaat de kledingindustrie momenteel uit circa 4.300 kledingfabrieken (2014-2015) en telt de industrie maar liefst 4 miljoen werknemers. Het aantal fabrieken is echter drastisch aan het afnemen, want in 2012-2013 had de industrie nog bijna 5.900 kledingfabrieken. Veel fabrieken moesten sluiten wegens structurele en veiligheidsproblemen, als gevolg van de instorting van de Rana Plaza Fabriek in april 2013 en inspecties die daar op volgden.

Tekst: Simone Preuss voor Fashionunited.uk. Vertaling en bewerking: Anne Buis.

Beeld: Facebook BGMEA

Meer weten over hoe het de kledingindustrie vergaat sinds het instorten van de Rana Plaza fabriek? Bekijk onze tijdlijn: Tijdlijn - Rana Plaza: drie jaar later

Bangladesh
Rana Plaza