• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bekende namen terug op Amsterdam Fashion Week

Bekende namen terug op Amsterdam Fashion Week

Door Anne Buis

24 mei 2017

Mode

Ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum en Bas Kosters keren terug op Mercedes-Benz Fashionweek Amsterdam (MBFWA). Ook Maison the Faux is terug op het programma. Naast het bieden van een podium voor gevestigde designers, fungeert MBFWA ook de 27e editie weer als springplank voor aanstormend Nederlands en Vlaams talent.

De openingsavond staat in het teken van ervaren modeontwerpers en veelbelovend talent. Modecollectief Das Leben am Haverkamp, die bij de vorige editie op lovende reacties kon rekenen, trapt af. Daarna tonen Van Benthum en Van Slobbe, bekend als Hacked by_Van Slobbe Van Benthum, ‘met een vernieuwende collectie de noodzaak om de mode-industrie te veranderen’. Bas Kosters zal de openingsavond afsluiten met een catwalkshow.

Veel ruimte voor jong talent op 27e editie Amsterdam Fashion Week

Creatief directeur Iris Ruisch wil zich met MBFWA blijven inzetten voor aanstormend talent. Zo blijven Fashion Lab en Future Generation onderdeel van het programma. De nieuwe lichting ontwerpers krijgen via Fashion Lab de mogelijkheid om hun werk te presenteren tijdens de Amsterdamse modeweek. “Fashion Lab biedt kansen voor ambitieuze nieuwkomers met een lange termijn visie. Fashion Lab Pro is in het leven geroepen voor verder gevorderde jonge ontwerpers. Wanneer Pro ontwerper binnen Fashion Lab vooruitgang boekt, kan hij of zij doorstromen tot Fashion Lab Pro, of zelfs naar de Gashouder,” aldus Ruisch. Nieuwe namen bij Fashion Lab zijn onder meer Klaudia Stavreva en Lotte van Dijk. Zij toonden hun werk eerder al bij Paris Fashion Week. Van Dijk deed recentelijk nog mee aan International Festival de la Mode in Hyères.

Future Generation, die duurzame en innovatieve toekomstperspectieven van mode presenteert, staat dit jaar in het teken van Eutopia. Peter Leferink, die het initiatief leidt, laat weten: “Het thema is ‘Eutopia: a paradise of diversity’. Op zaterdag en zondag wanen bezoekers zich in het Machinegebouw even in een nieuwe wereld. Een Utopia. In een groen paradijs exposeren ontwerpers en mode-visionairen hun bijdragen aan een duurzame toekomst.”

De uitreiking van ‘Lichting 2017’, de prijs voor de beste afstudeerder van het jaar (op basis van het oordeel van de internationale vakjury) wordt uitgereikt op vrijdagavond. De publieksprijs wordt uitgereikt aan de favoriete designer van het stemmende publiek.

Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam wordt afgesloten met Maison the Faux, die eerder dit jaar een presentatie gaf tijdens New York Fashion Week.

Beeld: Milan Gino, Mercedes-Benz Fashionweek Amsterdam