• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Belle & het Beest: Disney mode op de Amsterdamse catwalk

Belle & het Beest: Disney mode op de Amsterdamse catwalk

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Een vleugje filmmagie maakte zijn entree op de planken van Amsterdam Fashion Week. Walt Disney Company, bekend van zijn geliefde karakters, vroeg zes talentvolle modeontwerpers het ‘Belle & het beest’ sprookje tot leven te brengen. Boaz van Doornik, Elke van Zuijlen, Liesbeth Sterkenburg, Zyanya Keizer, Marlou Breuls en Jazz Chris onthulden dit weekend hun Disney-outfits.

Fashion host Aynouk Tan sprak elke ontwerper over het concept achter hun ontwerp voordat de Disney mode werd gepresenteerd aan publiek. Francesca Gianesin, Vice President Disney consumentenproducten, retail en mode was een van de aanwezigen en nam een moment om over de voortdurende liefde van de mode industrie voor Disney te vertellen. “Het is ongelofelijk dat een verhaal zo veel verschillende designers en mensen kan inspireren,” aldus Gianesin tegen Tan.

Geen tijd het hele artikel te lezen? Scroll dan verder. Aan het eind van het artikel vindt u de 2,5 minuut durende video.

“Op een bepaalde manier dragen we wat we dromen,” dat is waarom zowel consumenten als ontwerpers zo geïnteresseerd zijn in het creëren en dragen van mode met hun favoriete Disney-figuren. “Mensen worden emotioneel geraakt door de karakters,” vertelt Gianesin aan FashionUnited na afloop van de show. “Zij geven iets dan bij hen blijft voor langere tijd, wat ze zo geliefd en onvergetelijk maakt.”

Zes modeontwerpers creëren Belle & het beest outfits

“Ik wilde een outfit creëren waarmee Belle als stoere, coole en sterke vrouw wordt neergezet,” vertelt Liesbeth Sterkenburg, afgestudeerd aan ArtEZ en finalist van de Frans Molenaar Couture Award 2016. Sterkenburg stelde zich een leven voor voor Belle, waarbij de prinses in staat is op elk avontuur te gaan wanneer ze zou willen, maar ook fit genoeg is om elk moment op een feestje te verschijnen. “Ze wil haar oude, saaie dorp verlaten en iets nieuws ervaren. Ik heb een outfit ontworpen waarmee ze op avontuur kan gaan.” Haar creatie bestaat uit een gele regenjas met genoeg zakken ‘om alles in te bewaren wat nodig is’. De regenjas wordt gedragen over een bodysuit, waarop een kaart voor haar avonturen is afgedrukt. De look wordt afgemaakt met een rugzak en pet.

“De herinneringen die ik heb van de originele film zijn heel visueel. De scène die ik me het best voor de geest kan halen, is die met Belle in haar gele baljurk en het beest,” vertelt Marlou Breuls, die in 2016 afgestudeerde aan AMFI. Voor haar ontwerp, geïnspireerd op Belle’s iconische jurk, wilde Breuls de lichte kant van het sprookje maar ook de donkere, sinistere ondertoon van het verhaal verenigen. Dit heeft geresulteerd in een gedraaid, geel pak, dat het lichaam en het gezicht van het model verbergen, gecombineerd met een meer traditionele prinsessenrok. “Ik was zeer gehinderd door de identiteit die Belle met haar ideale figuur, net als alle andere sprookjesprinsessen, aan jonge meisje voorschotelt. Iedereen denkt dat vrouwen er zo uit moeten zien, daarom presenteer ik een ‘bijna eng’ kostuum. Door het gezicht van het model te bedekken, verdwijnt als het ware haar identiteit. Hiermee wil ik jonge meisjes eraan herinneren dat het niet uitmaakt hoe je eruit zien. Waar het om gaat is de binnenkant.”

“Wat mij het meest is bijgebleven van de film is de grootheid van het beest. Ik was meer geïnteresseerd in het monster, dan de prinses,” licht Jazz Chris toe. Het ontwerp van Chris is dan ook als enige van de zes geïnspireerd op het beest. Chris vertelt dat ze altijd meer aangetrokken voelt tot mannelijke designs, maar voor dit concept ook terug kon grijpen op het kind in haar. “De buitenkant van mijn ontwerp heeft een ‘beestachtig’ uiterlijk, heel donker en heftig. Daaronder laat ik een meer kwetsbare kant zien door geborduurde gouden rozen met bloemen die doorlopen tot de broek en verfijning geven aan de randen. Iets wat ik normaal niet gedaan zou hebben als ontwerper.”

“Wat ik het leukst vond van Belle en het beest was het kasteel, dat van donker en eng transformeert tot een licht, open en vriendelijk kasteel, en daardoor prachtig wordt,” vertelt Zyanya Keizer, dat haar gelijknamige label meerdere malen op Amsterdam Fashion Week toonde. Keizer presenteert een blauwe japon, de kleur van de jurk die Belle draagt in het begin van de film, versierd met witte kralen. Die kralen namen twee maanden werk van vier naaisters in beslag. “Mijn outfit vertelt het verhaal van de transformatie van Belle en het beest. Mijn grootste inspiratie haalde ik uit het moment dat Belle voor het eerst het kasteel binnenwandelt en alles bevroren is. Dat is voor mij het startschot van de transformatie. Dit moment wilde ik vastleggen, omdat dat moment een nieuw begin aanduidt.”

“Wat ik het leukst vindt van Belle is haar persoonlijkheid en dat ze niet bang is zichzelf te zijn. Dat wilde ik meenemen in mijn concept” vertelt Elke van Zuylen, die in 2013 afstudeerde in Maastricht aan de Academy of Fine Arts and Design en haar werk eerder presenteerde tijdens Amsterdam Fashion Week FashionClash en Downtown. Van Zuylen liet zich inspireren door het kleine Franse dorpje waar Belle haar oorsprong vindt. “Ik maak normaal gesproken creaties waarmee ik mijn eigen wereld creëer, waarmee dragers zich beschermd kunnen voelen tegen de wereld, maar ook kunnen laten zien wie ze zijn. Mijn ontwerp bestaat uit een vrouwelijke fluwelen jurk, gecombineerd met een oversized rood fluwelen cape, waar je je onder kan verstoppen als je wilt.” Op het achterpand van de cape is de iconische rode roos van de film geborduurd.”

“Het beeld van de roos was mijn bron van inspiratie, en dat met name de scene waarbij Belle het beest ziet door een pot, wat resulteert in een enorme schaduw op de muur,” vertelt Boaz van Doornik, afgestudeerd in mode aan ArtEZ en winnaar van de Textile Special Award van de Mittelmoda Fashion Award 2016. Het is de eerste keer dat Van Doornik een damesoutfit ontwerpt - wat volgens de ontwerper een uitdaging was omdat in mannenmode het lichaamstype, proporties en silhouet anders is. “Je moet goed kijken wat sexy is op het lichaam, en dat verschilt bij vrouwen en mannen, maar ik ben blij met het eindresultaat.” De creatie van Van Doornik bestaat uit een patchwork wollen pak met cape, waarop een roze ‘schaduwprint’ van de roos siert.”

Amsterdam Fashion Week maakte in december bekend samen te werken met The Walt Disney Company. Beauty & the Beast Fashion Collaboration is een creatieve samenwerking tussen Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam en Disney in het kader van de live-action versie van Beauty & the Beast, met in de hoofdrollen Emma Watson en Dan Stevens. Deze film debuteert in maart in de Nederlandse bioscoop.

Foto’s en video: Myrthe de Graaf voor FashionUnited

Tekst: Vivian Hendriksz voor FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Esmée Blaazer.

Amsterdam Fashion Week
Beauty & the Beast
Beauty & the Beast Fashion Collaboration
Belle en het beest
Belle & het beest
Disney