• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bescheidenheid siert de catwalk bij Lichting winnares Nikki Duijst

Bescheidenheid siert de catwalk bij Lichting winnares Nikki Duijst

Door Yasmine Esser

11 jul. 2015

Mode |REVIEW

Ze houdt eigenlijk helemaal niet van in de spotlights staan. Maar daar zal ze zich de komende tijd overheen moeten zetten. Ontwerpster Nikki Duijst heeft namelijk Lichting 2015 gewonnen met haar collectie genaamd 'As we seek our face'.

Duijst, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (Kabk) onderzocht voor haar eindexamencollectie haar persoonlijke angst om in het middelpunt van de belangstelling te staan versus de druk vanuit sociale media om jezelf als uitzonderlijk karakter neer te zetten. De bescheiden Duijst wilde kledingstukken maken over anonimiteit, jezelf verhullen of juist onthullen.

Het resultaat - een collectie van lichte stoffen met streepdessins - was niet zo creatief als de collectie van concurrent Karim Adduchi, van de Gerrit Rietveld Academie. Hij transformeerde voor zijn collectie stugge stoffen uit de Berbercultuur tot sierlijke silhouetten. En Duijst had - vanwege haar ingetogen thema - niet zo'n spraakmakende presentatie als Sophie Hardeman. Het publiek kon niet stoppen met juichen, lachen en klappen, toen zij haar modellen de catwalk op stuurde. Eén mannelijk model oogstte vooral lof vanwege zijn uitzonderlijke manier van lopen. Maar het opvallendst was toch het model in onderbroek, dat een rok omgekeerd, rechtop, had aangetrokken. Bij haar ogen waren twee kijkgaatjes gemaakt.

Duijst maakte wel een collectie die makkelijk vertaalbaar is naar een commercieel concept. Al is het niet duidelijk of de kledingstukken van de winnaar net als vorig jaar in productie worden genomen door warenhuisketen V&D. De ontwerpster krijgt in ieder geval een geldprijs, gesponsord door het bedrijf: 10.000 euro, te besteden aan de ontwikkeling van haar werk.

Internationale jury Lichting prijst concept Nikki Duijst

In totaal toonden de veertien beste modestudenten van zeven mode-academies in Nederland, hun afstudeercollecties tijdens Amsterdam Fashion Week. Eerder deze week toonden de jonge ontwerpers hun creaties al aan de internationale jury: NoéMie Schwaller (hoofdredacteur Dash magazine), Krystyna Metz (hoofd product development bij Ann Demeulemeester), Raïssa Verhaeghe (brand strategist en business development voor diverse modehuizen in de luxe industrie) en Patrick de Muynck (hoofdontwerper department Polimoda Florence). Na afloop van de show mochten ook vooraanstaande Nederlandse inkopers, stylisten en journalisten meebeslissen over de winnaar.

Jurylid Raissa Verhaeghe, prijst vooral het concept van de winnares. “Haar grondige research heeft zij vertaald naar hedendaagse silhouetten, gebruik makend van innovatieve technieken. De collectie biedt interessante mogelijkheden om met dezelfde stukken verschillende outfits te creëren. Bovendien overtuigde haar sterke focus en vastberaden houding het eensgezinde panel om deze jonge getalenteerde vrouw te steunen in de start van haar toekomst.”

Foto’s Nikki Duijst: Peter Stigter

AMSTERDAM FASHION WEEK
LICHTING
lichting 2015
nikki duijst
V&D