Boeren waarschuwen dat EU-beleid mogelijk fast fashion aanmoedigt in plaats van natuurlijke vezelsdon
bezig met laden...
Een wereldwijde coalitie van boeren heeft alarm geslagen over de goedkeuring door de Europese Raad van de Product Environmental Footprint (PEF)-methodologie als basis voor de komende Green Claims Directive, met het argument dat het synthetische vezels oneerlijk zal bevoordelen en het levensonderhoud van boeren in gevaar zal brengen.
In een brief die FashionUnited heeft ingezien, beweert de groep dat het PEF-systeem "niet toereikend is om de milieuprestaties van landbouwproducten te beoordelen" en "greenwashing door fast fashion-merken" mogelijk zal maken die afhankelijk zijn van goedkope, van fossiele brandstoffen afgeleide materialen.
"Als de EU beleid invoert dat synthetische vezels bevoordeelt die door de fast fashion-industrie worden gebruikt, zal de strijd voor boeren nog heviger worden", aldus de brief, waarin wordt gewaarschuwd dat ze "misschien geen andere keuze hebben dan hun landbouwpraktijken op te geven".
De boeren, die zichzelf omschrijven als multigenerationele "beheerders van het land", zeggen dat hun duurzame praktijken, zoals het ondersteunen van biodiversiteit en bodemgezondheid, worden over het hoofd gezien door de PEF-criteria. Ze beweren dat een "verbazingwekkend hoge prijs" voor stemrecht in het technisch secretariaat van PEF de vertegenwoordiging van boeren heeft uitgesloten ten gunste van "grote merken met voldoende financiering".
De klacht komt op het moment dat de Raad op 17 juni zijn standpunt over de Green Claims Directive moet bepalen, slechts enkele dagen nadat de EU beloofde "fast fashion uit de mode te maken" en boeren te steunen die worstelen met de toenemende uitdagingen van klimaatverandering.
"Als de Europese Raad akkoord gaat met de algemene benadering om de PEF-methodologie op te nemen... zal de Green Claims Directive de groei van fast fashion versnellen en het levensonderhoud van boeren in gevaar brengen", waarschuwt de brief, waarin wordt aangedrongen op een heroverweging van het huidige kader om ervoor te zorgen dat het "echt de impact van natuurlijke vezels weerspiegelt".
De kwestie benadrukt de spanningen tussen de milieudoelstellingen en de economische doelstellingen van de EU bij het reguleren van duurzaamheidsclaims, met het potentieel om machtige kledingbelangen tegen de landbouwsector op te zetten.
Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling door AI, bewerking door Caitlyn Terra.