• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bontvrije Vrijdag: 3x faux fur modelabels

Bontvrije Vrijdag: 3x faux fur modelabels

Door Esmee Blaazer

25 nov. 2016

Mode

25 november is niet alleen Black Friday, maar ook Fur Free Friday, ofwel Bontvrije vrijdag. De term faux fux stond jaren geleden synoniem voor goedkope nep bont producties van fast fashion retailers, maar dat is niet langer het geval. Faux fur heeft een transitie doorgemaakt; de term is omarmd door de modeindustrie.

Ook het gebruik van imitatiebont is toegenomen in de luxemarkt. Modeontwerpers Dries van Noten, Hussein Chalayan en Sonia by Sonia Rykiel bijvoorbeeld, volgden Stella McCartney’s voorbeeld door het presenteren van prachtige nepbont-creaties in catwalkcollecties. Ook modehuis Armani nam onlangs de beslissing te stoppen met bont.

In het kader van Bontvrije vrijdag presenteert FashionUnited drie merken die zich focussen op dames faux fur outerwear en zich met hun prijzen positioneren tussen het hoge en lage segment, ofwel de luxemarkt en modeketens. Urbancode London, Shrimps en Unreal Fur.

Urbancode London

Het Britse label Urbancode werd opgericht in 2008 in Londen en brengt eigentijdse, jassen en gilets van imitatiebont. Trendy faux fur items worden vooral aangeprezen door Britse kranten als de Huffington Post en Independent, maar ook door modebladen als Look - voor de consument die een ‘celebrity look’ wil nabootsen. De collectie wordt wereldwijd gedistribueerd via een eigen webshop, maar wordt ook verkocht bij online spelers als Asos en Zalando. Urbancode’s prijskaartjes variëren van 219 tot 589 euro voor een jas.

Shrimps

Het label met de meest onconventionele bontjassen van de drie. Shrimps werd opgericht door de jonge Britse ontwerper Hannah Weiland in 2013 en brengt faux fur jassen in bonte kleuren en speelse uitvoeringen - vaak voorzien van drie contrasterende strepen bij de zoom. Natalie Massenet, oprichter van Net-a-porter.com, wilde Shrimps direct hebben, nadat zij model Laura Bailey had gespot in een nep bontjas. “Het is een gigantisch bedrijf dat grote orders kon plaatsen. Hierdoor kon ik alles op zetten,” vertelde Weiland over het telefoontje tegen WWD. Er gaan geruchten dat Peta ook fan is, zo zou Weiland boeketten bloemen van de organisatie toegestuurd hebben gekregen. Een Shrimps jas is verkrijgbaar vanaf 490 euro.

Unreal Fur

Het Australische merk Unreal Fur werd gelanceerd in 2012. Het Peta-gecertificeerde merk heeft 450 verkooppunten in 20 landen. De collectie is ook verkrijgbaar via webshops als Asos, Revolve, Nasty Gal, John Lewis, Very Exclusive en The Dressing Room. Een nepbontjas is te koop vanaf 225 euro.

Foto's: Unreal Fur, Shrimps en Urbancode London Facebook