• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Changemakers zorgen voor snellere verduurzaming van de modebranche

Changemakers zorgen voor snellere verduurzaming van de modebranche

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De verhalen over fast fashion, vervuiling en uitputting door de mode-industrie buitelen over elkaar heen in de media. Vaak horen we dat duurzaamheid in de mode langzaam gaat. Dat is gelukkig niet altijd het geval want in het mode-onderwijs is juist veel aandacht voor sustainable fashion. Eén van die scholen waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, is TMO Fashion Business School. Als we TMO mogen geloven is er in de nabije toekomst een grote groep opgeleide fashionprofessionals die zijn opgeleid in duurzaamheid. ‘Changemakers’ waardoor een versnelling in het verduurzamen van de branche ontstaat.

Studenten die studeren aan TMO Fashion Business School krijgen sustainability en circulariteit met de paplepel ingegoten. Al in het begin van de opleiding starten studenten met het Fashion Awareness Project. Gedurende dit project onderzoeken studenten de huidige stand van zaken op het gebied van duurzame mode, leefbaar loon, de circulaire economie en MVO. Zij doen dit aan de hand van eigen onderzoek, groepsdebatten en bedrijfsbezoeken. Zij onderzoeken bijvoorbeeld hoe vaak een kledingstuk wordt gedragen voordat het wordt weggegooid, hoe vaak een kledingstuk wordt gedragen voordat het wordt gewassen en wat er met kleding gebeurt die niet meer draagbaar of herstelbaar is. Het project zorgt ervoor dat zij ook zélf bewuster omgaan met hun eigen kledingconsumptie. Duurzaamheid keert vervolgens terug in elk semester van de opleiding. Zo ontwikkelen 3 e jaars studenten innovatieve fashion businessconcepten waarin duurzaamheid een belangrijke en vanzelfsprekende rol speelt. In het onderzoeksLAB van de opleiding is circular & sustainable business een van de key-topics.

Studenten zelf vinden sustainability steeds belangrijker. ‘Als fashionstudenten voelen wij ons verantwoordelijk voor het creëren van bewustwording bij consumenten. We willen bijdragen aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de modebranche en het verschil maken’, valt te lezen in een interview met een TMO-studente die meewerkt aan de Sustainable Fashion Week. Studenten willen dit commitment ook uitdragen. ‘Binnen de school komt een grote wall waarin onze changemakers hun commitment aan een duurzame modebranche kunnen optekenen. We merken dat sustainable fashion breed gedragen wordt binnen de school. Dat zien we ook terug in de fashionconcepten die TMO’ers bedenken. Denk bijvoorbeeld aan kleding-ruilsystemen, vernieuwende vintage-ideeën, het terugdringen van afval’, vertelt TMO onderwijsdirecteur Chris van Veldhuizen. ‘En TMO zelf kiest voor het zijn van een sustainable business school met als centrale mindset dat elke business moet handelen naar duurzaamheid, zowel op gebied van financiën, mens als milieu’.

Ook TMO’ers die kiezen voor ondernemerschap maken steeds vaker duurzaamheid als kernwaarde van hun bedrijf. Zoals het duurzame sneakermerk TRACE, die per stuk te koop zijn, het kledingmerk BARE dat een collectie heeft ontwikkeld van food-waste materialen als koffiedik en ananas en heeft oud-student Lieke van Hulsbergen onlangs een volledig circulaire swimwear lijn ontwikkeld; TET.swimwear. Zij kwam op dit idee tijdens haar onderzoekstage voor TMO in Shanghai en besloot er echt werk van te gaan maken toen zij met eigen ogen de plastic soep in Bali zag. Op haar website prijkt dan ook de slogan SAFE THE OCEAN.

Ook TMO-studente Ades gaat voor duurzaamheid. “Ik zou het enorm leuk vinden om uiteindelijk mijn eigen duurzame kledinglijn op te zetten, dankzij TMO heb ik een goede basis en de benodigde kennis over de (duurzame) fashionbranche.”

Meer weten over TMO Fashion Business School? Klik dan hier

Changemakers
Duurzaamheid
Partner Content
Sustainability
TMO
TMO FASHION BUSINESS SCHOOL