Convenant moet misstanden textielfabrieken tegen gaan
bezig met laden...
De textielindustrie, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid hebben een convenant getekend dat misstanden in textielfabrieken in landen als Bangladesh en India tegen gaat.
De brancheorganisaties VGT, Modint en Inretail, de vakbonden, de Rijksoverheid en vijf maatschappelijke organisaties ondertekenen het convenant. Daarin is afgesproken dat winkelketens het gehele proces van kledingproductie in kaart moeten brengen en ook moeten ingrijpen als er misstanden plaatsvinden. Op deze manier wil de kledingsector de strijd aangaan met slechte werkomstandigheden, hongerlonen, kinderarbeid en gedwongen arbeid.
Aanleiding voor het akkoord is de ramp in de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh, die in 2013 plaatsvond. Hierbij kwamen 1.100 mensen om het leven, toen de fabriek instortte. In 2013 kwam er daarom het ‘Bangladeshakkoord’, maar volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is dit convenant veel uitgebreider. “Het gaat nu niet om alleen Bangladesh en veiligheid maar om veel meer. Het convenant heeft betrekking op alle lagelonenlanden waar textiel wordt geproduceerd en stelt zowel veiligheid als uitbuiting, milieu, kinderarbeid en dierenwelzijn aan de kaak,” zegt de minister tegen BNR.
Brancheorganisatie Inretail, die ook het convenant tekent, laat in een reactie weten ‘dat er een belangrijke stap gezet op de route naar een convenant voor duurzame kleding- en textielproductie’. “Duurzaamheid wint aan betekenis bij de consument en in de sector. Het is goed dat de bedrijfstak hierin verantwoordelijkheid neemt met eigen initiatieven en geen dwingende maatregelen afwacht die de overheid kan opleggen,” aldus de organisatie.
Maar helemaal waterdicht is de afspraak nog niet: als er te weinig partijen zich aansluiten bij het convenant, kan het nog ontbonden worden. Het doel is dat 80 procent van de bedrijven de overeenkomst in 2020 hebben getekend. “ De volgende stap is de financiering van het convenant en de ondertekening door in ieder geval 35 bedrijven die samen minstens 30 procent van de omzet in Nederland vertegenwoordigen. Daarvoor wordt de werving gestart door InRetail, Modint en VGT (Vereniging Grootwinkelbedrijven in Textiel, red.),” aldus Inretail. Tevens is er nog geen geld beschikbaar voor het secretariaat dat toezicht moet gaan houden op de afspraken, al laat minister Ploumen aan het AD weten de startfinanciering voor haar rekening te nemen.