• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Creativiteit en authenticiteit vieren hoogtij tijdens Lichting 2017

Creativiteit en authenticiteit vieren hoogtij tijdens Lichting 2017

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode|REPORTAGE

“Nu kan ik de wereld blijven veranderen,” reageert Lizzy Stuyfzand verblijd terwijl ze de cheque ter waarde van 10.000 euro in haar handen heeft. Op vrijdag benoemde de jury van Lichting 2017 Lizzy Stuyzand tot beste afgestudeerde van Nederland. Sarah Bruylant ging ervandoor met de publieksprijs van 3.000 euro.

In de Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam presenteerden in totaal 14 alumni’s van de zeven mode academies in Nederland hun collecties. De zaal zat vol met enthousiastelingen en modepers. Op de woensdag voor de show is een deel van de deelnemers flink nerveus en een enkeling ziet het vooral als een groot feest. Waar de een geïnspireerd is door de couture in Parijs, werkt de ander weer uit een fascinatie voor het menselijk lichaam of vanuit een irritatie door de hooligan-cultuur. De collecties lopen zo uit een, van grote silhouetten naar zachte zijde jurken tot rauwe leren creaties, dat het op vrijdagavond nog niet te voorspellen is waar de jury en het publiek voor zal kiezen.

Passie voor textiel en ambacht bezorgt Lizzy Stuyzand Lichting 2017-prijs

Iets voor half elf ‘s avonds komt het verlossende woord. Lizzy Stuyfzand van modeacademie Artez in Arnhem is de jury favoriet en mag zichzelf een jaar lang de beste graduate van Nederland noemen. Volgens de jury heeft Stuyzand de perfecte balans gevonden tussen ‘creativiteit, cheerfullness en authenticiteit.’ Stuyzand presenteerde haar collectie ‘Call me magpie’ waarin ze de Londense clubkids cultuur combineerde met haar liefde voor textiel en ambacht mede dankzij haar stage bij HOH Hoferhecht in Oostenrijk. “Ik heb gewerkt vanuit mijn liefde voor het materiaal.” De stoffen voor haar collectie zijn dan ook geproduceerd bij HOH Hoferhecht. Haar kledingstukken staan bol van grote pailletten, meerdere lagen tulle, borduursels en andere ambachtelijke hoogstandjes.

Bijna met stomheid geslagen neemt Stuyzand haar prijs in ontvangst en is nog enigszins beduusd als de modepers op haar afvliegt. “Ik kan nu gewoon een master gaan doen!” antwoord ze vrolijk wanneer gevraagd naar haar plannen na Lichting 2017. Ze is van plan om naar Londen te gaan om daar verder haar kennis te vergroten, maar ze twijfelt nog tussen twee masters. Hoe dan ook wil ze de wereld blijven veranderen en een nieuwe generatie enthousiast maken voor de ambacht van het maken van stoffen en kleding.

Sarah Bruylant wint publiek voor zich met Frans couture-spektakel

150 van de aanwezigen worden gevraagd een stem uit te brengen tijdens de Lichting 2017-show. Het publiek heeft onder andere enthousiast gereageerd op de collectie van Ninamounah Langestraat, Sophie Roumans en Sarah Bruylant. Terwijl de modellen gehuld in Bruylant’s ontwerp de catwalk op stappen, draait het wereldberoemde ‘Je ne regrette rien’ waardoor het publiek meteen op gaat in de Franse sfeer die Bruylant neerzet. “Ik vertel het verhaal van een vrouw in haar eigen mode utopie. Daar wordt ze verliefd op iemand uit onze wereld, die grijze kleding en sneakers draagt. Ze past zich aan aan zijn stijl, maar ze is te couture voor hem en kiest uiteindelijk voor haarzelf.” De items die op de catwalk verschijnen doen denken aan de eerste collectie van Raf Simons voor Dior en Bruylant vertelt enthousiast dat Dior inderdaad altijd een inspiratie voor haar is. “In de huidige modewereld mis ik een stuk schoonheid. Dat probeer ik altijd terug te brengen.” De enthousiaste reactie van het publiek zorgt er uiteindelijk voor dat de AMFI-studente naar huis gaat met de publieksprijs ter waarde van 3.000 euro.

Over Lichting

Sinds 2007 wordt elk jaar de beste student van alle modeacademies gekozen door een geselecteerde jury. De vakprijs is een initiatief van Amsterdam Fashion Week, HTNK fashion recruitement & consultancy en de Meester Koetsier Foundation. Dit jaar bestond de jury uit Zowie Broach (Hoofd mode bij Royal College of Art in Londen), Federico Poletti (Senior editor bij Man in Town en Vogue Italia), Philippe Purhashemi (freelance modejournalist) en Floor Koolen (deelnemer van Lichting 2010 en heeft gewerkt bij Balenciaga en is nu ontwerper maroquinerie bij Lancel).

Beeld: Team Peter Stigter

Lichting
lichting 2017
lizzy stuyfzand