Cultuurfonds Mode Stipendium voor Ronald van der Kemp
bezig met laden...
Ontwerper Ronald van der Kemp heeft de Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen. Deze oeuvre-injectie bestaat uit een wisseltrofee (ontworpen door Atelier Ted Noten, red.) en een geldbedrag van 50.000 euro. De ontwerper kreeg de prijs uitgereikt in de Bijenkorf in Amsterdam.
“Ik heb gewonnen, maar eigenlijk niet aan de wedstrijd meegedaan,” glimlacht van der Kemp tijdens zijn ontvangstspeech. “Ik ben bekend in het buitenland, maar hier in Nederland liggen mijn roots en is mijn atelier. Ik wil laten zien dat je vanuit Nederland ook internationaal kunt scoren als ontwerper. Sinds 2015, toen ik met mijn eigen label ben begonnen, heb ik alles bij elkaar kunnen brengen waar ik voor sta. Nu zit ik in de stroomversnelling. Ik wilde met RDVK (het label van Van der Kemp, dat hij in 2015 oprichtte, red.) de knuppel in het hoenderhok gooien, en ik begin nu langzaam te geloven dat het aardig lukt.”
Hij dankt tijdens zijn verhaal de mensen die het mogelijk hebben gemaakt. “Dan is er mijn eigen team… ik heb een team van geweldige mensen om me heen.” Hij slikt even en valt stil. “Ja, dat doet me wel wat,” zegt hij emotioneel. Het publiek applaudisseert en hij herpakt zich. “We delen allemaal dezelfde passie voor mode. Met RVDK willen we een positief alternatief geven. Ieder seizoen groeit de garderobe van kledingstukken, kleding met een ziel en een gevoel. We willen mode maken die vooruit kijkt, die wakker schudt, en die wat zegt over de tijd waarin we leven. Maar ook over mode die stand houdt en die je bewaart.”
Van der Kemp wist al ‘een maand of twee’ dat hij zou winnen, vertelt hij na de ontvangst aan FashionUnited. “Het is een erkenning, maar die had ik vanuit de internationale modewereld al gekregen. Nu is de erkenning er ook vanuit Nederland.”Toch was het nog steeds spannend. “Je bouwt er naar toe, er is een voorbereiding nodig en het is ook emotioneel. Het werken met mijn team is fantastisch. Je werkt met vakmensen samen, die alles erin gooien en al hun vrije tijd. Het is fantastisch dat mensen dat doen.” Heeft hij al nagedacht over de besteding van het geldbedrag? “Er is stiekem al een beetje uitgegeven,” grijnst hij. “Je hebt toch wat meer vrijheid om dingen te doen en dat is wel bijzonder. Ik probeert het te verdelen over verschillende projecten. Zo denk ik ook al aan een nieuwe show in Parijs tijdens de couture modeweek. Dat is een hele investering.”
Ronald van der Kemp wint zevende Mode Stipendium
“De winnaar heeft met intuïtieve precisie een alternatief geformuleerd op de uitputtende internationale mode-industrie. Met unieke couture stukken breekt de ontwerper een lans voor de ethical luxury,” stelt Angelique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation, die zijn werk ‘radicaal’ noemt. Zijn collectie is een ‘cocktail van chique, avantgarde met een streetwise attitude’.
Na afloop licht de directeur toe: “De winnaar moet iemand zijn die vele jaren werkt in de mode en minstens 15 collecties heeft gemaakt. Een winnend ontwerper heeft een eigen signatuur, eigen onderscheidend vermogen en moet zich in het buitenland staande kunnen houden.” Van der Kemp is echter wel uitzondering, want ook zijn eerste label (2000-2003, red.) meegerekend komt hij niet aan 15 collecties. “Dat was ook onderwerp van discussie,” erkent ze. “Maar daar stond tegenover dat hij zoveel ervaring heeft, en zo’n unieke ervaring op internationaal niveau. Ronald van der Kemp is inspirerend, ook in het buitenland. Hij had gemakkelijk nog jaren een luxe leven kunnen hebben, maar hij heeft zichzelf bevrijd met zijn eigen label en kiest ervoor om antwoord te geven op de modetijdsgeest van nu. Hij is bezield door wat mode is en is teruggegaan naar de oorsprong van mode.”
Er is eerder gekozen voor een winnaar dan voorgaande jaren. “Dat kwam omdat we de kans kregen om de prijs uit te reiken in de Bijenkorf,” vertelt Westerhof. “Ronald wist al dat hij zijn collectie in het warenhuis ging lanceren en wij hadden al langer de wens om samen te werken met de Bijenkorf. Toen kwam alles bij elkaar, en hebben we de uitreiking iets vroeger gepland.”
Oeuvre-injectie van 50.000 euro voor Ronald van der Kemp
Van der Kemp is een Nederlandse ontwerper, die veel bekendheid geniet in het buitenland. In zijn 25-jarige loopbaan werkte hij bij veel grote namen. Na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie ging hij aan de slag bij Barneys. Vier jaar later volgde hij Alber Elbaz op als hoofdontwerper bij modehuis Guy Larouche, ook werkte hij als de rechterhand van Michael Kors, die destijds bij Céline de creatieve scepter zwaaide. In 10 jaar tijd werkte hij als design consultant bij Escada, Colombo, Wolford en J Mendel. Zijn onrust en onvrede over het modesysteem maakte dat Van der Kemp in 2014 een nieuwe stap zette; hij richtte zijn eigen label RVDK op. Het werd een vliegende start, en inmiddels staan beroemdheden als Rihanna, Katy Perry, Mary J. Blige en Kim Kardashian voor zijn creaties in de rij. Sinds vorig jaar worden zijn creaties verkocht bij Net-a-porter en ook hangt er sinds kort een kleine selectie bij de Bijenkorf.
De ontwerper staat bekend om zijn benadering van de mode-industrie. Het gaat hem niet om het allernieuwste. Hij ontwerpt naar eigen zeggen dan ook geen collecties, maar een garderobe. Het gaat hem vooral om de aandacht voor en het unieke van een kledingstuk. “Ik heb bijvoorbeeld een stukje antiek kant verwerkt in een kledingstuk. Of ik maak gebruik van een oude partij stoffen of van stoffen die mensen al hebben en waar ze wat nieuws mee willen, omdat de stoffen ze dierbaar zijn. Van alle stukken die ik maak, is er maar één. One of a kind. Als een jurk 5000 euro kost, wil je er niet één kopen die je overal kunt vinden. Dan wil je iets exclusiefs," zei hij in een eerder interview met FashionUnited.
Ronald van der Kemp ontvangt zevende Mode Stipendium
Aan het Cultuurfonds Mode Stipendium is behalve een geldbedrag ook een onderscheidingsteken verbonden. Het betreft een ketting, eveneens ontworpen door Atelier Ted Noten. De ketting wordt van ontvanger op ontvanger doorgegeven met een persoonlijke briefje erin verstopt. Eerder ontvingen Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), de zusjes Spijkers en Spijkers (2012), Jan Taminiau (2013), het ontwerpersduo Mark van Vorstenbos en Twan Janssen (2014) en Iris van Herpen (2016) de modeprijs.
Het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 2011 dankzij de gift van een mecenas die anoniem wil blijven, maar die de Nederlandse mode een warm hart toedraagt. De prijs is bedoeld voor gevestigde ontwerpers die minimaal vijftien collecties hebben gemaakt. Het stipendium moet hen in staat stellen zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen.
Beeld: FashionUnited