De 10 vreemdste banen in de mode

Wie een carrière in de modewereld wil najagen, zal waarschijnlijk als eerste denken aan een baan als bijvoorbeeld ontwerper of journalist. De modewereld kent echter ook een groot aantal posities die een stuk minder bekend zijn. Wat te denken van een baan waarbij je wordt betaald voor het voelen aan iemands gezicht of een waar je ervoor zorgt dat schoenen en tassen geheel deuk- en kreukvrij worden bezorgd bij de klant? En dan bestaat ook nog de mogelijkheid om te worden betaald voor het interpreteren van lipstructuren of het opruimen van kledingkasten. Hoe vreemd het ook mag klinken, de genoemde banen bestaan stuk voor stuk echt. FashionUnited presenteert: een lijst met de meest ongewone banen in de modewereld.

De 10 vreemdste banen in de mode

10) Levende mannequin

Nietsvermoedend langs een etalage lopen en vanuit een ooghoek zien hoe een paspop opeens tot leven komt? Het klinkt als een scène uit de film ‘Mannequin’, maar zou ook in werkelijkheid zomaar kunnen gebeuren. Wie aan de slag wil als levende mannequin moet het in ieder geval niet erg vinden heel lang te staan en af en toe een tijdje exact dezelfde houding vast te houden. De levende mannequins zijn bijvoorbeeld wel eens te vinden in kleine boetieks of op beurzen, waar ze door merken worden ingezet om de aandacht van klanten te trekken.

9) Stoffenbibliothecaris

Wie alles weet over stoffen en is afgestudeerd in de mode of textiel, zou een baan als stoffenbibliothecaris kunnen overwegen. Een stoffenbibliothecaris vult zijn dagen met bezoekjes brengen aan ontwerpers en modehuizen om hen te vertellen over verschillende stoffen. Behalve de mogelijkheid om alles te leren over stoffen en materialen, biedt deze baan ook een uitgelezen kans voor het opbouwen van een groot netwerk. Het is dus niet vreemd dat een baan als stoffenbibliothecaris erg geliefd is onder iedereen die zijn eerste stappen in de modewereld zet.

De 10 vreemdste banen in de mode

8) Professioneel kledingkast opruimer

Het bestaan van deze functie klinkt haast te mooi om waar te zijn: iedereen zou wel een perfect opgeruimde kledingkast willen waarin alle kledingstukken netjes zijn opgevouwen en op kleur gesorteerd. Echter, een professioneel kledingkast opruimer houdt zich niet bezig met persoonlijke kledingkasten maar werkt voor modebedrijven en dus op grotere schaal. Een mogelijke taak die een professioneel kledingkast opruimer kan verrichten, is het bedenken van een opruimsysteem voor een modeketen, een kledingproducent of een modehuis. Elk opruimsysteem dat deze bijzondere professional bedenkt moet bovenal intuïtief zijn, zodat de klant uiteindelijk moeiteloos de kledingstukken waarnaar hij op zoek is uit het juiste rek kan halen.

7) Pasmodel

Het klinkt weliswaar minder glamorous dan werken als catwalk model, maar het is zeker niet minder belangrijk. Een pasmodel wordt door ontwerpers ingehuurd om te bekijken hoe de door hen ontworpen kleding eruit ziet op verschillende lichaamstypen, of de kleding praktisch is en of het aansluit bij ‘echte’ mensen. In plaats van paraderen op een catwalk gaat een pasmodel daarom langs bij modewinkels- en bedrijven om ter plekke kledingstukken te passen en te beoordelen of deze ook echt ready-to-wear zijn.

Voor een pasmodel is het van groot belang om zich comfortabel te voelen tijdens het passen van verschillende kledingstukken, want dit is iets dat elke dag moet gebeuren. Daarnaast wordt verwacht dat het model een eerlijke mening geeft over de pasvorm van het kledingstuk - of deze nu positief of negatief is. Bedank de volgende keer dat je dat ene perfect passend kledingstuk aantrekt dus in gedachten het pasmodel voor haar waardevolle feedback.

6) Catwalk choreograaf en soundtrack componist

Modeshows lijken op het eerste gezicht enkel te draaien om de kledingstukken die voorbijkomen, maar niets is minder waar. De muziek en de manier waarop modellen over de catwalk voorbij komen zijn namelijk twee punten waar minstens zo goed over is nagedacht. Vandaag de dag is geen enkele modeshow compleet zonder een eigen soundtrack, en een choreografie die hieraan is gelinkt mag dan ook niet ontbreken. Het gaat hier dan wel om twee verschillende banen, maar de één kan eigenlijk niet zonder de ander.

5) Decorvormgever in de mode

Een catwalk is zelden enkel dat. In de meeste gevallen wordt deze aangevuld met indrukwekkende decors en rekwisieten om de illusie te wekken dat toeschouwers zich in een sprookjesbos of juist buiten op straat bevinden. Wie dat allemaal mogelijk maakt? De decorvormgever. Het hebben van een goed idee alleen is niet genoeg: uiteindelijk moet iemand dit idee ook om kunnen zetten in werkelijkheid. Dit is wanneer de decorvormgever wordt ingeschakeld. Zelfs van de meest vreemde verzoeken zal hij niet opkijken, en deze creatieve geest is tevens bijzonder ingenieus wanneer het aankomt op het regelen van wat hij nodig heeft.

De 10 vreemdste banen in de mode

4) Tanning professional voor modellen en beroemdheden

De keren dat modellen en beroemdheden in het openbaar verschijnen zonder een jaloersmakende zongebruinde kleur zijn op één hand te tellen. Het mag dan lijken alsof deze modellen en beroemdheden standaard net terugkomen van een vakantie in een tropisch oord: schijn bedriegt. Wie deze beroemdheden wel zou willen helpen bij het verkrijgen van deze gezonde gloed, kan een carrière als tanning professional overwegen. De taakomschrijving? Een gebronsde gloed aanbrengen bij iedereen die binnenkort een belangrijke publieke verschijning moet maken. Een groot voordeel dat deze functie met zich meebrengt, zijn dan ook de veelvoorkomende ontmoetingen met supermodellen en celebrities.

3) Rimpelverjager

Deze titel klinkt misschien ietwat vreemd, maar het gaat dan ook niet om het verjagen van de (meestal niet bestaande) rimpels van modellen maar de rimpels en plooien in de stof van schoenen, tassen en accessoires. Iedereen heeft zichzelf bij het uitpakken van een online besteld paar schoenen of een handtas vast wel eens afgevraagd hoe het mogelijk is dat de stof waarmee het item is gemaakt altijd volledig glad is. Dit is waar de rimpelverjager in beeld komt. Met een speciaal strijkijzer zorgt deze er namelijk voor dat de stof van diverse items rimpelvrij blijft vanaf het moment dat ze de fabriek uit komen tot het moment waarop ze worden verscheept voor de verkoop. Oog voor detail en een flinke dosis geduld zijn vereisten voor eenieder die naam wil maken als rimpelverjager, en wie het strijkijzer thuis liever links laat liggen zal het waarschijnlijk ook niet erg lang uithouden.

2) Gezichtsvoeler

Ongelooflijk maar waar: er bestaan mensen die worden betaald voor het voelen aan andermans gezicht. Natuurlijk wel met een bepaald doel, namelijk bepalen welk gezicht het zachtste aanvoelt nadat een bepaalde moisturizer is aangebracht. Gezichtsvoelers, ook bekend als ‘zintuiglijke wetenschappers’, moeten wel een zwaar opleidingstraject volgen voordat zij geld kunnen verdienen met hun gevoelige handen. Opvallend feit: er bestaat zelfs een speciale vereniging voor deze zintuiglijke wetenschappers.

1) Lipstick-lezer

En met stip op nummer één in de lijst van vreemdste banen in de mode: de lipstick-lezer. Een lipstick-lezer of ‘lipsologist’ (het is namelijk een wetenschappelijk beroep) is iemand die de afdruk van lippenstift op papier analyseert om iets te weten te komen over een persoon. Wat ooit begon als een hobby voor entertainer Jilly Eddy uit Seattle, is na meer dan 30 jaar onderzoek uitgegroeid tot een serieuze wetenschap.

En waarom dit nuttig is in de mode? Merken willen zich ervan verzekeren dat de kleuren van de lipsticks die modellen in hun campagnes dragen de juiste boodschap overbrengen. Is het model misschien vermoeid? Artistiek? Kieskeurig? Of juist energiek? Een goede lipsologist kan hier een oordeel over vellen, enkel door te kijken naar een afdruk van de lipstick. Het achterlaten van een lipstick afdruk zal na het lezen van dit artikel ongetwijfeld nooit meer hetzelfde zijn…

Het einde van de lijst is hiermee een feit, al bestaan er ongetwijfeld ontelbare andere banen zijn die met recht op deze lijst hadden kunnen staan. Hieronder daarom nog een voorbeeld als bonus:

Modebloemist

Jawel, er bestaan professionele modebloemisten die er bij modeshows en fotoshoots voor zorgen dat de juiste bloemen en planten aanwezig zijn. Wie zich ooit heeft afgevraagd waar alle prachtige bloemen vandaan kwamen, heeft nu dus een antwoord. De modebloemist zorgt met mooie bloemschikkingen voor een uniek aspect. Waar zij op hun beurt de benodigde bloemen vandaan halen en hoe ze deze zo mooi weten te presenteren, blijft het geheim van de smid - of in dit geval de bloemist.

Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans

 

De 10 vreemdste banen in de mode In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

 

Illustraties: Studio Iva (Instagram: studio_iva)

 

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN