De 3 belangrijkste thema’s voor duurzaamheid in de kledingindustrie
bezig met laden...
De kledingindustrie wordt in de media vaak als grote vervuiler neergezet, vandaar dat duurzaamheid al jaren op de agenda staat. Een duurzame productie en transparantie in de hele keten is niet enkel meer een marketingtool maar een hele belangrijke eis van de consument. Duurzaamheid bereik je stap voor stap met de wil van producent, kledingmerk én consument.
Maar wat is op korte termijn haalbaar voor u als eigenaar of inkoper van een kledingmerk? Onderstaand 3 belangrijke thema’s én een aantal praktische tips voor het verduurzamen van uw merk.
1. Duurzame materialen in én aan je kleding
Van natuurlijke tot kunstmatige textielvezels: over de verschillende grondstoffen voor textielproductie is enorm veel informatie te vinden. Onder eerlijke textiel verstaan we vaak textiel geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Maar de ecologische impact van de productie van de grondstoffen ook een belangrijk punt van aandacht.
Zo is voor de productie van polyester wel meer energie nodig maar véél minder water dan voor katoen. Uiteraard moet die materiaalkeuze matchen met het ontwerp en de doelgroep. En vergeet daarbij dan niet de trimmings, zoals knopen, ritsen en labels.
Duurzaamheid moet je doorvoeren in de hele branding van je collectie: geweven labels van NewLife garen, carelabels gedrukt op bio-katoen of polyester band dat is geproduceerd van PET-flessen én hangtags van FSC-gecertificieerd papier of zelfs 100% gerecycled papier. NewLife garen is gerecycled polyester, gemaakt uit PET-flessen. Zo maak je niet de keuze voor nog meer polyester maar voor het transformeren van plastic dat er toch al is.
Een kleine stap op weg naar een circulaire industrie. Daarbij blíjft ‘t balanceren tussen uitstraling, die in de mode zo belangrijk is, en het milieu.
2. Arbeidsomstandigheden textielproductie
Dankzij de “fast fashion” trend is de werk-, en prijsdruk in de kledingindustrie hoog. Nieuwe collecties volgen elkaar snel op en de tijd om zo’n collectie op massale schaal te produceren is erg kort.
Wie zijn de juiste productiepartners? Arbeidsomstandigheden verschillen sterk van land tot land en van regio tot regio. Je labelling toevertrouwen aan een partner met productielocaties in de landen waar de confectie plaatsvindt neemt een stuk van dat risico weg.
3. Keurmerken en certificaten tav MVO
Keurmerken en certificaten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, ziet u door de bomen het bos nog? Welke zijn betrouwbaar en worden algemeen geaccepteerd? Welke keuze maak je als kledingmerk en wat eis je van je leveranciers?
STeP (Sustainable Textile Production), een keurmerk van OEKO-TEX, is een internationaal geaccepteerd certificatiesysteem voor merken, retail en producenten in de textielketen. Inspecties vinden zowel aan- als onaangekondigd plaats en worden uitgevoerd door onafhankelijke OEKO-TEX instituten.
Waar sta jij als merk in de keten? Welke acties heb je al ondernomen? Als je als merk wilt verduurzamen moet dat voor de consument tastbaar zijn. Laat de labels en hangtags communiceren door materiaalkeuze maar ook door toevoeging van slimme technieken. Ooit gedacht aan augmented reality of NFC?
Op zoek naar de juiste partner voor advies en productie? Neem hier een kijkje voor innovatieve en duurzame oplossingen bij de branding van je merk. EE Labels helpt je stap voor stap naar een duurzaam kledingmerk.