• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De kleur van het jaar 2017 is Greenery

De kleur van het jaar 2017 is Greenery

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

In 2017 wordt het frisgroen. Althans, zo voorspelt Pantone. Het Pantone Color Instituut heeft Greenery uitgeroepen tot kleur van het jaar 2017. "Een verfrissende en revitaliserende tint, Greenery symboliseert een nieuw begin," zo luidt Pantone’s beschrijving.

Pantone kiest de kleur van het jaar altijd in december, nadat er onderzoek is gedaan naar kleurinvloeden. Het bedrijf kijkt naar films, kunstcollecties, populaire reisbestemmingen en andere sociaal-economische omstandigheden.

Greenery, ofwel Pantone 15-0343, is volgens het bedrijf 'kalmerende geel-groene kleurtint die doet denken aan de eerste lentedagen, waarbij de natuur herleeft, herstelt en vernieuwt'. “Hoe meer mensen ondergedompeld zijn in het moderne leven, hoe groter hun verlangen zich onder te dompelen in de fysieke schoonheid en de inherente eenheid van de natuur,” verklaart Pantone.

In september verscheen Greenery al op Pantone’s shortlist ‘Top 10 kleuren voor het voorjaar van 2017’, gebaseerd op het gebruik van kleur in de collecties van modeontwerpers op onder andere New York Fashion Week.

Op de catwalk werd grasgroen gepresenteerd in de lente/zomer 2017 collecties van Michael Kors, Emilio Pucci en Balenciaga. In herenmodecollecties werd de kleur ook gebruikt door onder andere Robert Geller, Prada en Gucci.

Volgens Pantone is Greenery een veelzijdige tussenseizoens-kleurtint, die zich leent voor vele kleurcombinaties. Greenery is goed te combineren met neutrale of juist felle kleuren, diepe schaduwkleuren, pastellen, metallics en de kleuren van het jaar 2016: Rose Quartz (rozenkwarts), een lichtroze tint, en Serenity, een koele blauwtint.

De laatste keer dat een groentint werd verkozen tot kleur van het jaar, was in 2013. Het ging om Emerald, een smaragdgroen.

Kaart: Pantone’s Top 10 modekleuren voor voorjaar 2017

Foto’s: Emilio Pucci en Gucci lente/zomer 2017. Credit: Catwalkpictures.com.

greenery
Kleur van het jaar
Pantone
trendkleur