• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Deense mode industrie introduceert gezondheidscontrole voor modellen

Deense mode industrie introduceert gezondheidscontrole voor modellen

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De Deense mode industrie gaat actief de gezondheid van modellen controleren. Het Danish Fashion Institute onthult dat in samenwerking met agentschappen en verenigingen uit de branche een pilot project is gestart.

Tijdens de pilot wordt de gezondheid van 16-jarige modellen gecontroleerd, de leeftijdsgrens voor modellen. De controle wordt uitgevoerd bij de Danish Association against Eating Disorders and Self-harm omdat het lastig was om een uniforme controle door te voeren in het Deense gezondheidsstelsel. Ziekenhuizen, praktijken of gezondheidcentra hebben namelijk niet de capaciteit om een gespecialiseerde check uit te voeren

Het project is opgezet vanuit de gedachte dat modellen een kwetsbare groep zijn vanwege hun werk waarvoor ze aan lichamelijke eisen moeten voldoen. De initiatiefnemers geloven daarom dat een gezondheidscontrole van belang is. Wanneer de proef een succes blijkt, worden meer leeftijdsgroepen toegevoegd waar een check wordt uitgevoerd.

De kosten voor deze gezondheidscontrole liggen rond de 200.000 DKK (26.000 euro) en worden deels betaald door het agentschap van een model. Het andere deel wordt betaald door de mode industrie wanneer zij een model boeken.

Het project maakt onderdeel uit van het Danish Fashion Ethical Charter die zich richt op gezondheid, respect en verantwoordelijkheid in de industrie. In 2015 stelde het al verschillende eisen aan het werk van modellen zoals leeftijd, salaris en diet. Destijds meldde de Charter al een wereldwijde gezondheidscontrole voor modellen na te streven.

Beeld: Danish Fashion Institute, Facebook

Lees ook: Franse parlement komt met maatregel tegen te dunne moddelen

gezondheidscontrole
mode industrie