• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dit zijn volgens Christine Boland de vier grootste trends voor herfst/winter 2019/2020

Dit zijn volgens Christine Boland de vier grootste trends voor herfst/winter 2019/2020

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |VERSLAG

”Vooruitkijkend naar de winter van 2020 zien we dat virtuele realiteit en onze dagelijkse realiteit versmelten”, begint Christine Boland haar door Appletizer georganiseerde trendseminar ‘Mixed Realities’ in Pakhuis de Zwijger. “Mens en machine zijn geen tegenovergestelden meer, maar groeien steeds meer naar elkaar toe. In dit diffuse gebied waar technologie, kunstmatige intelligentie, menselijke fantasie en creativiteit samensmelten, zal een nieuwe ontwerptaal met een heel eigen vocabulair kristalliseren.” Dit zijn volgens de trendwatcher en - analist de grootste trends op het gebied van fashion, design en lifestyle voor het herfst/winterseizoen 2019/2020.

Trend herfst/winter 2019/2020: Smart Reformation

Zoals de titel doet vermoeden, gaat de ‘Smart Reformation’-trend over intelligente materialen. Designobjecten die de lucht reinigen en kleding die de gezondheid meet of de straling van buitenaf tegenhoudt. De items die gemaakt worden dienen de drager bescherming, letterlijk (doordat het de drager beschermt tegen ‘gevaren’ van buitenaf) en figuurlijk (doordat het de drager als het ware omarmt). De materialen en de vormgeving is luxe en geavanceerd. De kleren passende bij dit thema zijn introvert, bescheiden en rustig. In de basis gaat deze trend om weerstand bieden aan en tegelijkertijd te anticiperen op de veeleisende snelle moderne wereld.

Cybernatic Chic

Virtuele realiteit, kunstmatige intelligentie, robotica en androïden blijven samensmelten met onze analoge realiteit. Algoritmen op Facebook (en andere sociale media) lijken ons gedrag te sturen. Wat is nog echt en wat niet? Lil Maquela, een fictieve influencer, is het ultieme stijlvoorbeeld voor deze trendrichting en ‘belichaamt’ hoe de grenzen van wat ‘realiteit’ en wat ‘virtueel’ is verschuift. Vrouwen halen hun stijlinspiratie uit robotica en omgekeerd. Kernwoorden voor bij deze trend zijn glamour, rebellie, vrouwelijkheid en afro futurisme.

Fabricated Fantasy

Het thema ‘Fabricated Fantasy’ onderzoekt de relatie en de grenzen tussen feit en fictie nog iets verder. In een tijd waarin ‘fake ‘news’ afleidt van de ‘harde werkelijkheid’, is er ook ruimte voor meer fantasie. Volgens Boland ontstaat er een meta wereld, vol met surrealistische uitingen. De film The Shape of Water en de onderwaterwereld dienen als inspiratie voor dit thema. Uitgestorven waterdieren verschijnen in fantasievorm weer in print, de muur tussen wat geweest is en wat komen gaat wordt opgetrokken. Bij dit thema passen de woorden eclectisch, organisch, historisch en mythisch.

Trend herfst/winter 2019/2020: Off-Grid Settlers

Het evenwicht van de aarde is verstoord. Het klimaat verandert snel en de daaruit voortvloeiende droogtes of overstromingen dwingt mensen overal in de wereld op zoek te gaan naar een veiliger bestaan met meer toekomstmogelijkheden. De groeiende problematiek rondom het milieu en het welzijn van mensen heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven proberen een bewust leven te stimuleren en proberen duurzamer te produceren. Dit komt terug in de ontwerpen. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Nieuwe materialen zoals zeewier, modder en mensenhaar dienen als startpunt voor de ontwerpen in zowel mode als design. Zelfredzaamheid is ook een groot onderwerp binnen deze trend. Mensen willen terug naar de natuur, terug naar de basis. Christine Boland wijst erop dat het veganisme de snelst groeiende lifestyletrend is. Mensen die wel vlees eten, doen dit veel bewuster en gebruiken het hele dier voor consumptie; van organen tot aan de huid. Opvallend is dat steeds meer ontwerpers hun inspiratie halen uit de oorspronkelijke volken in Amerika. De trend ‘Off Grid Settlers’ gaat over het eren van de natuur en cultuur en tegelijkertijd over het zoeken naar nieuwe bronnen om dit te behouden.

Beelden: Sportmax herfst/winter 2018, Prada herfst/winter 2018, Dries van Noten herfst/winter 2018 en Etro herfst/winter 2018 © Catwalkpictures.com.

Appletizer
Christine Boland
herfst 2019
Mixed Realities & Alternative Futures
Trends
trends herfst winter 2019
trends herfst/winter 2019/2020
TRENDSEMINAR