• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Doel Dick Moby: Schone stranden en hippe zonnebrillen

Doel Dick Moby: Schone stranden en hippe zonnebrillen

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Tim Holland en Robbert Wefers-Bettink groeiden op in Noordwijk. Zoals andere kinderen een grasveld hadden, zo hadden de jongens het strand. Toen ze naar het buitenland gingen om daar te surfen, viel het ze op wat een troep het eigenlijk was aan de kust. Plastic kan beter hergebruikt worden dan ronddobberen, vonden de twee surfers. Daarom hebben ze het duurzame zonnebrillenmerk Dick Moby opgericht.

"Op de prachtigste, tropische stranden lag het vol plastic," zegt Tim Holland aan de telefoon. Holland is van huis uit grafisch vormgever en Wefers-Bettink is modeontwerper. De mannen besloten samen zonnebrillen te gaan ontwerpen van gerecycled plastic.

Acetaat drijft echter niet overal rond. Dat was een probleem, want het materiaal is nodig bij de productie van plastic brillen. Anders is het montuur te broos en valt het uit elkaar.

"We zeiden tegen elkaar: laten we wel iets moois maken, want als we iets slechts maken wil niemand het en vergroten we het plasticprobleem alleen maar," zegt Holland. Vandaar dat de monturen, die onder Dick Moby op de markt zijn gebracht, niet volledig gemaakt zijn van gerecycled plastic. "Maar wel 100 procent biologisch afbreekbaar," zegt Holland. Alle zonnebrillen zijn voorzien van Zeiss certified lenzen.

Uiteindelijk willen Holland en Wefers-Bettink wel een stijlvolle bril maken van een goede kwaliteit van 100 procent gerecycled plastic. Daarom besteden ze 10 procent van de omzet aan een onderzoek - samen met de Surfrider Foundation en het Amerikaanse Terra Cycle - naar gerecyled plastic. "De eerste test ging nog niet zo goed, het materiaal verbrandde," lacht Holland. "Maar inmiddels zijn we dichtbij een oplossing. Het is een kwestie van tijd voor het lukt. Binnen een maand ontvangen we weer resultaten."

Jong zonnebrillenlabel ligt bij Colette in Parijs

Na een succesvolle crowdfunding campagne produceerden de jonge ondernemers in de zomer van 2014 hun eerste collectie. Dick Moby heeft inmiddels 75 verkooppunten wereldwijd, waaronder niet de minste: Colette in Parijs, Present in London, Mimma Ninni in Bari, Your Store in Antwerpen, Flannel in Perth en de webstore van Hypebeast. Dat Dick Moby bij Colette ligt, hing samen met het toeval. Wefers-Bettink: "Een inkoper van Colette in Parijs zag iemand lopen met onze bril, zo is het gaan rollen."

In september breiden de mannen de business nog verder uit: met monturen voor optische brillen. Dat is toch een heel andere tak van sport, meent Wefers-Bettink. "Ineens vallen andere dingen op. Zo vonden we een dik frame altijd mooi bij een zonnebril, maar bij een optische bril is het mooier om het montuur wat dunner te maken. We hebben het product verfijnd."

De zomercollectie, met zonnebrillen dus, ligt vanaf deze maand in de winkels. Wefers-Bettink: "De collectie komt in de nieuwe kleuren chalk, forest, ink en peach. En uiteraard zien we de klassiekers, de havana, de leaves en zwart, weer terug."

dick moby