• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Douane-unie met Turkije interessant voor import

Douane-unie met Turkije interessant voor import

PARTNER CONTENT
Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Importeren uit Turkije kan aantrekkelijk zijn. De afstand tussen Nederland en Turkije is goed overbrugbaar, de prijs-kwaliteitsverhouding van producten vaak gunstig, en de productiecapaciteit in Turkije is relatief modern. De douane-unie maakt importeren extra aantrekkelijk.

Douane-unie: geen invoerrechten

Import uit Turkije is meestal vrijgesteld is van invoerrechten . Dit is een gevolg van de douane-unie tussen de Europese Unie en Turkije. Hierdoor zijn bijna alle consumenten- en industriële producten vrij van invoerrechten. Waar u voor de meeste kledingproducten uit China of de Verenigde Staten 12% aan invoerrechten betaalt, hoeft dit bij goederen uit Turkije niet. Dit scheelt aanzienlijk, wanneer u de verkoopprijs van uw producten berekent.

Komt het product echt uit Turkije?

Om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling, moeten de kledingstukken die u importeert aantoonbaar in Turkije zijn geproduceerd. Komt het product oorspronkelijk uit een ander EU-land, dan geldt de vrijstelling uiteraard ook.

Bewijs voor herkomst: ATR certificaat

Met een ATR certificaat toont u aan dat uw product aan de voorwaarden voldoet. Dit document vraagt u aan bij uw Turkse leverancier of producent. Uw leverancier regelt dit document bij de Turkse douane. U ontvangt het bij de ontvangst van de goederen in Nederland.

Algemene tips bij importeren

  • Wilt u iets laten produceren in het buitenland? Vraag dan eerst samples aan, zodat u de kwaliteit en pasvorm goed kunt beoordelen. Plaats pas een grote bestelling als het product aan uw specificaties voldoet.
  • Check of het product voldoet aan de Europese producteisen. Zo moeten veel producten bijvoorbeeld voorzien zijn van CE-markering, kent de import van cosmetica haar eigen regels en stelt ook de Warenwet specifieke eisen.
  • Check eigendoms- en eigendomsrechten. Zo geldt er een importverbod voor namaakartikelen, maar ook voor merkartikelen, waarvan de fabrikant geen toestemming heeft gegeven deze te importeren.

Meer tips bij Road2theWorld 2016

De adviseurs van Kamer van Koophandel beantwoorden dagelijks vragen van ondernemers die willen starten op de Turkse markt. Zij beschikken daarvoor over een netwerk van intermediaire partijen, zodat u snel de juiste contacten te legt. Spreek ons aan tijdens het event Road2TheWorld op 14 juni 2016. Meer informatie over Turkije vind u ook bij RVO: zij bieden specifieke landeninformatie .

Klik hier voor meer informatie via de Kamer van Koophandel.

Klik hier meer informatie via FashionUnited.

Partner Content
Turkije interessant voor import