Duurzaamheidsprogramma Primark werpt eerste vruchten af

Het duurzaamheidsprogramma omtrent de verbouwing van katoen dat Primark een jaar geleden lanceerde, lijkt haar eerste vruchten te hebben afgeworpen. In een jaar tijd heeft het Sustainable Cotton Project geleid tot meer winst voor katoenplantages in India en een vermindering in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat heeft de Ierse modeketen bekendgemaakt.

Het initiatief, ontworpen om vrouwen in de traditioneel door mannen gedomineerde katoensector in India te ondersteunen, werd een jaar geleden door Primark ontwikkeld in samenwerking met het Britse bedrijf CottonConnect en de Indische Self-Employed Women’s Association. Het programma liep daarvoor al drie jaar in een proefversie en is bedoeld om katoenboerinnen te leren hoe zij de winst kunnen verhogen en het gebruik van kunstmest kunnen verlagen.

Inmiddels hebben de ruim 1.250 getrainde katoenboerinnen een omzetstijging van 247 procent gerealiseerd. Tevens wisten zij in het eerste jaar van het programma de kosten voor landbouwtechnieken met 19,2 procent te verminderen, onder andere door de verlagen van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Deelnemende katoenplantages wisten het gebruik van chemische kunstmest te verminderen met 40 procent en dat van chemische bestrijdingsmiddelen met 44 procent.

“De lange termijn-ambitie van Primark is om ervoor te zorgen dat al het katoen in onze supply chain duurzaam wordt geproduceerd,” zegt Katherine Stewart, directeur Ethical Trade and Environmental Sustainability Primark, in een persbericht. “We wisten dat het programma lokale deskundigen nodig had om een maximaal effect te bereiken. Het heeft aangetoond dat duurzame landbouwmethoden goed zijn voor het milieu en het inkomen van landbouwers.”

Het duurzaamheidsprogramma loopt nog vijf jaar. In die tijd wil Primark zo’n 10.000 kleine katoenplantages in India gaan helpen.

Beeld: Primark website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN