• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Eindelijk genoeg geld slachtoffers en nabestaanden ramp Bangladesh

Eindelijk genoeg geld slachtoffers en nabestaanden ramp Bangladesh

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Het heeft even geduurd - twee jaar en twee maanden om precies te zijn - maar er is eindelijk genoeg geld voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp in de textielfabriek in Bangladesh. Volgens de Schone Kleren Campagne is door een grote donatie het doelbedrag van 30 miljoen dollar bereikt.

Tot de grote donatie - het is onbekend wie het geld heeft overgemaakt - was er nog een tekort van 2,4 miljoen dollar in het compensatiefonds. Volgens de Schone Kleren Campagne lieten modebedrijven het afweten om geld te stortten voor de mensen in Bangladesh. Vooral in Benetton was de organisatie teleurgesteld. Na lang aandringen betaalde het Italiaanse modemerk 1,6 miljoen dollar, maar de Schone Kleren Campagne had minstens 5 miljoen verwacht.

Doelbedrag compensatiefonds ramp Rana Plaza bereikt

Niki Janssen van de Schone Kleren Campagne zegt in een persbericht enorm blij te zijn dat het geld nu bij elkaar is. "Eindelijk krijgen nabestaanden en slachtoffers dat waar zij recht op hebben. Deze overwinning was niet mogelijk geweest zonder alle supporters wereldwijd die op allerlei manieren hun afschuw lieten horen."

Een deel van de schadevergoeding hadden slachtoffers en nabestaanden al wel ontvangen, waardoor zij een gedeelte van hun medische kosten en verlies aan inkomsten konden dekken. Binnenkort kunnen zij het resterende bedrag verwachten.

30 miljoen dollar voor 5000 claims van nabestaanden en slachtoffers ingestorte textielfabriek

Het is meer dan twee jaar geleden dat Rana Plaza in Bangladesh instortte en bijna 1200 textielarbeiders omkwamen. Volgens het Rana Plaza Arrangement heeft iedere arbeider die gewond is geraakt en ieder familielid die afhankelijk was van het inkomen van een omgekomen arbeider, het recht een claim in te dienen voor het verlies van inkomsten en voor medische kosten. Het berekenen en uitdelen van het bedrag aan de slachtoffers en nabestaanden wordt gecoördineerd door een comité van internationale kledingmerken, nationale en internationale vakbonden, NGOs, de Bengaalse overheid en Bengaalse kledingbranche. In november 2014 werd duidelijk dat er in totaal 30 miljoen dollar nodig is om de meer dan 5000 claims uit te kunnen betalen.

Twee jaar na de grootste ramp in de modebranche

Sinds de Rana Plaza instorting hebben bijna tweehonderd internationale modebedrijven, waaronder H&M, C&A en Primark, het Bangladesh Veiligheidsakkoord ondertekend, een juridisch bindende overeenkomst die ervoor moet zorgen dat alle kledingfabrieken in Bangladesh veilige werkplekken worden. Dit is een belangrijke stap om voortaan zulke afschuwelijke rampen te voorkomen, meent de Schone Kleren Campagne.

Bangladesh
compensatiefonds
Rana Plaza
Schone Kleren
schone klerencampagne