En de winnaar is... Bonne Reijn, Elle Style Awards 2011
bezig met laden...
Een prijs winnen is voor jonge ontwerpers een droom die in vervulling gaat en voor gevestigde designers de kroon op hun werk. Maar wat levert het eigenlijk op, zo’n award op je CV? FashionUnited.nl vraagt het de winnaars. In aflevering 4: Bonne Reijn. In 2011 won hij de Elle Style Awards. De prijs: een reis naar Stockholm en een modeserie van twee pagina’s in modemagazine Elle. Inmiddels is Reijn naast stylist ook eigenaar van het uniseks pakkenlabel Bonne Suits.
Waarom deed je mee met de Elle Style Awards?"Toen ik achttien was werkte ik bij Sprmrkt, de modewinkel aan de Rozengracht in Amsterdam. Dat deed ik een aantal jaar en daar leerde ik verschillende stylisten kennen, waaronder Thomas Vermeer. Ken je hem? Hij is één van de beste stylisten van Nederland en doet veel voor Elle. Ik ging hem assisteren, dat was echt een leuke tijd. Hij bracht me in contact met mensen in de modewereld zoals fotografen en de meisjes van Spice PR. Via hen kwam ik ook bij de Elle Style Awards terecht, want je moet gevraagd worden voor de wedstrijd."
"Het was een competitie. We moesten, drie genomineerden in totaal, zelf een show neerzetten, op basis van kledingstukken van H&M en designeritems."
Wat dacht je toen je won?"Het was echt een rollercoaster. Het was eigenlijk de eerste keer dat ik iets bereikte in het leven. Dat gaf een fijn gevoel, machtig. Of nee, niet machtig, dan lijk ik net een dictator. Ik voelde me zelfverzekerder. Ik had een laag zelfvertrouwen, maar toen dacht ik: fuck, ik heb eindelijk iets bereikt. Het wakkerde ook mijn drang aan om door te gaan."
"Nou dan denk je: laat de opdrachten maar binnenstromen. Maar dat is dus niet wat er gebeurt. Je moet keihard werken."
De prijs was een reis naar Stockholm. Wat heb je daar aan gehad?"Ja, dat is een sponsorcadeau. Heel leuk hoor, maar qua carrière heb je er weinig aan. Ik ben met mijn vriendinnetje gegaan. Volgens mij hebben we geshopt.
Wat wel zo was: ineens kende iedereen mij. En ik kreeg complimenten over de show die ik had neergezet. Mensen zeiden: 'Hoe kan een hetero jongen van 21 zo'n show neerzetten?' Maar daarna moet je wel toffe dingen blijven doen en niet zitten wachten tot er vanzelf wat gebeurt."
Dus je hebt niet veel werk overgehouden aan de prijs?"Ik had wel veel klussen daarna. Voor een webshop in Japan en in Seoul."
"Ik won ook een spread in Elle, maar daarna heb ik bijna niets meer voor het tijdschrift gedaan. Ik denk dat de Elle Style Awards toch vooral een gesponsord, sociaal evenement is. De stylist die drie maanden keihard heeft gewerkt krijgt evenveel aandacht als de BN'er die er het beste uit ziet."
Naast je werk als stylist heb je je eigen modemerk, Bonne Suits. Waarom ben je daar mee begonnen?"Ik raakte teleurgesteld in de mode, in de massamode. Ik wilde iets wat betaalbaar was en lang mee gaat. En ik wilde het straatbeeld veranderen. Het beeld versimpelen, want door het kapitalisme hebben we te veel keuzes. Daarom zijn de pakken voor zowel mannen als vrouwen, in dezelfde pasvorm, en verschillende kleuren."
"Ik ben me aan het oriënteren. De pakken verkopen nu prima. Als ik meer pakken wil verkopen kan ik niet verder vanuit één huiskamer. En het is wel goed voor je naamsbekendheid, maar als je bij andere winkels ligt, worden de pakken ook snel duurder en dat wil ik niet."
Heb je een leermeester?"Mijn pleegmoeder is een groot voorbeeld voor me. En, hoewel ik hem nooit heb gesproken: Maarten Spruyt. Ik vind hem als stylist echt het summum. Zelf ben ik niet goed genoeg in de mode."
Is dat toch nog onzekerheid?"Nee, ik ken mezelf goed. Ik ben niet verfijnd, zoals hij.
Taco Stuiver is ook belangrijk voor me trouwens. Hij is een topkapper, heeft met Mario Testino gewerkt, en is echt een vrije geest. Hij heeft me veel geholpen met shoots."
Hoe zie je de toekomst?“Ik wil Bonne Suits uitbreiden en daarmee de mode veranderen. Voor de zomer ga ik waarschijnlijk nog een driekwart model toevoegen.”
En als je terugkijkt, zou je dan weer meedoen met de Elle Style Awards?“Als ik alle pro’s en con’s afweeg, tuurlijk. Ik zou wel als advies aan anderen willen geven dat je een goed gevoel moet hebben, ook over je kansen. Want verliezen is schadelijk.”