Europarlementariërs willen verbod op hondenleer uit China
bezig met laden...
In de Chinese leerindustrie worden vaak honden op wrede wijze worden gedood voor hun huid. Verschillende Europarlementariërs willen hier een stokje voor steken, en zijn een handtekeningenactie gestart om de export van hondenleer uit China stop te zetten. De verzamelde handtekeningen zullen uiteindelijk aan het Europees parlement worden voorgelegd. Wanneer dit zal plaatsvinden is vooralsnog niet bekend.
”Wij hebben zo’n speciale band met honden dat niemand in Europa leer zou kopen in de wetenschap dat het van een hond is,” vertelden de Franse initiatiefneemsters van de actie in een interview met het Algemeen Dagblad (AD). De parlementariërs stellen dat zij de gruwelijke praktijken hebben ontdekt naar aanleiding van een undercover onderzoek van de Aziatische afdeling van Peta.
Nederlands Europaparlementslid Annie Schreijer-Pierik van het CDA stelde dat ook haar partij voorstander is van een verbod op de import van hondenleer. Wel benadrukt ze dat dit niet betekent dat alle leersoorten uit China moeten worden verbannen: “Het gaat te ver om nu ook de invoer van runderleer en schapenleer uit China te verbieden.” In plaats daarvan stelt de politica dat er in Europa strenger moet worden gecontroleerd welke leersoorten worden ingevoerd. Hoe de controles eruit moeten zien, heeft het CDA-lid niet genoemd.
Schreijer-Pierik, die naar eigen zeggen geschokt is door de undercover beelden uit China, is van plan in het Europees Parlement vragen te stellen over de invoer. Behalve voor de dieren waarvan de huid wordt gebruikt, beleven volgens de politica ook leerproducenten hier nadelen van. “Chinese fabrikanten maken er duidelijk een rommeltje van. Dat is dus zeer oneerlijke concurrentie voor onze leerproducenten, die aan de hoogste Europese en nationale dierenwelzijnsnormen moeten voldoen.” Tot slot moedigt Schreijer-Pierik consumenten via haar Facebook-pagina aan om goed op te letten wat zij precies kopen. In de praktijk is dit helaas echter heel moeilijk, omdat er geen wetten zijn die leerproducten verplichten verschillende leersoorten aan te duiden. Hierdoor kunnen consumenten in veel gevallen niet weten wat voor soort leer zij in handen hebben.
Honden zijn overigens niet de enige dieren die op een afschuwelijke manier worden gedood voor de productie van mode-items. Peta maakte eerder al bekend dat ook olifanten, schapen en alligators vaak hetzelfde lot wacht.
Foto: Peta Facebook