• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Evan Menswear: 'De druk ligt een stuk hoger'

Evan Menswear: 'De druk ligt een stuk hoger'

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Maandag is het zover. Evana Kuik showt over drie dagen haar derde mannencollectie op Amsterdam Fashion Week. Eerder sprak FashionUnited Kuik over haar merk en ervaringen. Sindsdien volgen we Kuik op weg naar de Fashion Week.

"Het begint op te schieten en dat mag nu ook wel," zegt Kuik lachend. "Toch moet er nog best veel gebeuren aan de kledingstukken. Het gaat dan vooral om allemaal details die je in eerste instantie over het hoofd ziet. Op het moment heb ik vier stagiaires die mij helpen in het atelier. Ik ben ook heel erg blij met hen, want zonder hun hulp was het niet gelukt. Een paar dagen geleden zat de studio bomvol. Iedereen had mensen meegenomen om de kledingstukken te helpen stikken. In elke hoek zat wel iemand." Toch is Kuik deze week nog opzoek gegaan naar extra naaisters. "Ik ga nog langs mijn oude school, de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, om te kijken of ik een paar naaimachines mag lenen en of er studenten zijn die het leuk vinden om te helpen. Het team en ik moeten de laatste paar dagen nog even knallen.”

Mensen hebben hoge verwachtingen van Evan Menswear

"Voor mijn gevoel is het allemaal een stuk drukker en heftiger dan de vorige twee keer dat ik op Amsterdam Fashion Week stond," zegt Kuik. Op de vraag of de jonge ontwerpster zenuwachtig is zegt Kuik na een moment stilte: "Ja, en dat ben ik eigenlijk nooit. Ik heb het gevoel dat ik me deze keer bewuster ben van alles wat er gebeurt. De vorige keren deden we lekker ons ding en was het allemaal kleinschaliger." Kuik geeft ook aan dat ze het gevoel heeft dat ze deze keer moet presteren. "Veel meer dan ooit te voren. Dat komt omdat het nu de derde keer is. Het is niet meer zo simpel. Ik merk dat mensen hoge verwachtingen hebben. Wekelijks krijg ik mails binnen met het bericht dat genodigden er zin hebben en benieuwd zijn. Dat zorgt wel voor extra zenuwen."

De laatste loodjes voor Amsterdam Fashion Week

De ontwerpster vertelde eerder dat ze vijf paar tweelingen ging casten om haar show te lopen. Toen was ze nog opzoek naar één paar. "Iets meer dan een week geleden hadden we al onze tweelingen gevonden. Maar op de doorpasdag afgelopen zondag merkten we dat één tweeling toch niet helemaal binnen het concept van de show paste. Dus toen moesten we snel opzoek naar twee nieuwe modellen. Mijn stagiaire heeft die gelukkig binnen een dag gevonden, dus dat is nu geregeld. Weer een zorg minder. Het zijn allemaal van die echte mannen en heel verschillende types. De tweelingen zijn allemaal heel karakteristiek en divers. Dat laat goed zien dat Evan Menswear voor verschillende mannen is en niet voor alleen één type man."

"Toen we het idee voor de derde mannencollectie gingen bedenken, had ik al heel snel een idee in mijn hoofd. Het is lastig om dat wat je in je hoofd hebt, te realiseren. Vaak kunnen dingen niet en moet je een andere manier zoeken om het mogelijk te maken. Ik wilde heel graag een televisiemuur. De technici van Amsterdam Fashion Week vertelden mij dat dit niet gerealiseerd kon worden. Nu hebben we deze week een film gemaakt die op de muur achter de modellen zal worden afgespeeld.”

Vorige editie van de Amsterdam Fashion Week had Kuik een cellist in het publiek zitten. “Een vriend van mij heeft vorige keer de muziek verzorgd. Hij was de cellist die in het publiek zat te spelen. Hij is heel erg getalenteerd, gemotiveerd en gepassioneerd. Ik vertrouw zijn keuzes. Dit jaar heb ik hem weer gevraagd de muziek te verzorgen. We zijn samen rond de tafel gaan zitten. Hij wilde precies weten wat voor gevoel ik met deze collectie wil overbrengen en wat het verhaal is dat ik wil vertellen. Toen heb ik hem mijn inspiratiebord en een aantal foto's van de collectie laten zien. Daar zoekt hij de juiste muziek bij. Dus daar maak ik me eigenlijk geen zorgen over."

”De naam van de show is Little wild illusion machine. Het verhaal gaat over een jongen die de realiteit en zijn dromen door elkaar haalt. Dus voor hem is de werkelijkheid een mix van feiten en illusies. De bedoeling is dat de show iets met mensen doet. Het moet mensen aan het denken zetten en het moet ze raken. Het hoeft niet eens een positieve reactie te zijn, als het de mensen maar raakt. Soms is de realiteit niet leuk en wil je liever dromen. Dat is wat ik mooi vind en de reden dat ik kleding ontwerp.”

amsterdamfashionweek
evanmenswear