• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Evan Menswear: 'Het rek begint aardig vol te raken'

Evan Menswear: 'Het rek begint aardig vol te raken'

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

"De helft van de collectie is nu gemaakt," zegt Evana Kuik. Over dertien dagen staat Kuik met haar label Evan Menswear op Amsterdam Fashion Week. Daar showt ze haar derde mannencollectie. Eerder sprak FashionUnited Kuik over haar merk en ervaringen. Sindsdien volgen we Kuik op weg naar de Fashion Week.

"Over het algemeen gaat het goed. Ik begin nu wel een beetje zenuwachtig te worden en stress te voelen, maar dat is goed. Vaak werk ik beter en efficiënter met stress. De vorige twee keer dat ik op Amsterdam Fashion Week stond, heb ik gemerkt dat ik de laatste paar weken, voordat ik ging showen, behoefte had aan wat extra hulp. Onlangs zijn twee nieuwe stagiaires begonnen, dus het werk gaat nu een stuk sneller. Ik maak me dan ook niet echt zorgen. De vorige keren is het ook goed gegaan," vertelt Kuik.

De afgelopen keren dat Kuik op Fashion Week stond heeft de ontwerpster een collectie van tien outfits laten zien. Dit keer zijn het er twee keer zoveel. "Het rek begint al aardig vol te raken. Twintig outfits zijn redelijk veel en in de winter werk je met meer lagen dan in de zomer, waardoor het langer duurt voordat je een outfit af hebt. Een look bestaat uit gemiddeld vijf lagen: een broek, shirt, blouse, een trui en een jas. De meeste outfits krijgen tassen toegevoegd. De tassen worden over de kleding gedragen en in de outfit verwerkt, zodat het erbij hoort en geen losse accessoire is. Dus tassen op een nieuwe manier,” zegt Kuik. “De broeken en truien worden door mijn team gemaakt. Het duurt gemiddeld vier uur voordat een broek of trui gestikt is. De jassen zijn een stuk ingewikkelder om te maken, dus dat doen mijn partner Nicky Decesteacker en ik. Als je daar geconcentreerd mee bezig bent duurt het per jas ongeveer twee dagen. Voor deze collectie wil ik twee pakken volledig van stoffen met prints maken. Dus we hebben ons twee weken lang alleen maar gefocust op het ontwerpen van de prints. De prints moeten gelijk spreken. Het is makkelijk de plank mis te slaan en dat wil ik voorkomen.”

Naar Groot-Brittannië om stoffen te kopen

"In Nederland kan je natuurlijk ook stoffen krijgen, alleen ik vind het leuker om apartere stoffen te gebruiken. Hier worden de stoffen niet echt bewerkt, vaak doe ik dat dan zelf. Voor mijn collectie werk ik met meubelstoffen, gewaxte stoffen, neopreen en textiel dat eruit ziet als plastic. In Groot-Brittannië wordt dat veel meer gedaan en daar zijn dat soort stoffen makkelijker te vinden. Een maand geleden zijn mijn partner en ik met de bus naar Londen gegaan. Je kan met de bus meer koffers meenemen, dan wanneer je met het vliegtuig gaat. We hebben toen expres niet genoeg stoffen meegenomen, omdat we tijdens het werken aan de collectie vaak nieuwe ideeën krijgen. Dus we zijn laatst naar Schotland geweest om nog een lading stoffen te halen. Ik ben helemaal weg van de Schotse ruit en de wol die daar vandaan komt is heel fijn om mee te werken. In Nederland heb je naar mijn mening één heel goede stoffenwinkel, Harry Bosch in Eindhoven. Elke keer als ik daar naartoe ga, moet ik heel erg opletten dat ik niet over het budget heen ga. Daar hebben we ergens achter in de winkel een heel stijve stof gevonden. Het lijkt op een combinatie van een duikerspak en fluweel. Dit is heel apart, ziet er luxe uit en zorgt voor een gaaf effect.”

De laatste paar weken voor Amsterdam Fashion Week

Op de vraag wat ze de komende weken nog gaat doen antwoordt ze lachend: "Er staat nog ontzettend veel op de planning. Het wordt heel weinig slapen en bijna alle tijd met de naaimachine doorbrengen." Kuik heeft ervoor gekozen geen casting dag te houden, maar alle modellen via internet te zoeken. "Voor deze show ga ik met vijf tweelingen werken. Ik dacht dat het heel lastig zou worden om tweelingen te vinden die in aanmerking komen een modeshow te lopen. Dit viel reuze mee, want het pr-bureau waar ik mee werk had mij een lange lijst met potentiële tweelingen gestuurd. Daardoor hoefde ik niet lang te zoeken. Een tijdje geleden had ik al een tweeling leren kennen toen ik een keer bij Bas Kosters was. Zij liepen daar stage. Toen ik hen vroeg of ze in de show wilden lopen, kreeg ik vrij direct een bevestiging. Die twee jongens hebben allebei van die lange indianen haren, super tof!"

De jonge ontwerpster vertelt dat ze alles uit de kast haalt voor deze show. "De naam van de show is Little wild illusion machine. Het verhaal gaat over een jongen die de realiteit en zijn dromen door elkaar haalt. Dus voor hem is de werkelijkheid een mix van feiten en illusies. Het contrast moet goed zichtbaar zijn. Daarom komen de tweelingen ook na elkaar de catwalk op. Daar kan je best gek mee doen. We hebben gaan er een hele act omheen bouwen en samenwerken met dansers, acteurs, een mooie lichtshow en muziek die goed in het thema past," vertelt Kuik vol enthousiasme. Niet alle ideeën van de ontwerpster kunnen gerealiseerd worden. "Ik wilde heel graag een televisiemuur, alleen de technici vertelde me dat dit niet mogelijk is. Dus daar moeten we nog even een alternatief voor verzinnen."

amsterdamfashionweek
evanmenswear