• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Evan Menswear lanceert vrouwenlabel: "Meer bewondering voor vrouwen en hun kracht"

Evan Menswear lanceert vrouwenlabel: "Meer bewondering voor vrouwen en hun kracht"

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

In het Sir Adam hotel in Amsterdam vond deze week de modeshow van Evan Menswear plaats. De collectie stond volledig in het teken van haar comeback na een wonderbaarlijk herstel van een zeldzame, ongeneeslijke ziekte, die Evana Kuik onverwachts op 27-jarige leeftijd trof. Naast haar innovatieve en sportieve mannenlabel voor de modebewuste, hedendaagse man, lanceerde de ontwerpster een vrouwenlijn.

De presentatie van de herfst/ wintercollectie 2018 ging nog beter dan de jonge ontwerpster gehoopt had. Naast het enthousiaste ontvangst voor de beide labels, werd ook haar crowdfunding campagne, die deze show mogelijk maakte, gehaald. In totaal wist ze zesduizend euro op te halen, met wat hulp van grote sponsoren zoals VSB. FashionUnited sprak Kuik over haar show, nieuwe label en de toekomst.

Je hebt er een paar jaar uitgelegen, maar nu zit je eerste show er weer op. Hoe is het gegaan?

”Vergeleken met mijn vorige shows erg ontspannen. Ik had nu een team voor mij werken die de productie op zich nam, dat was een heel nieuwe ervaring. Het was wel spannend omdat ik nu ook in de vrouwenmode ben gestapt. Door mijn ziekte heb ik een nieuwe bewondering voor vrouwen en hun kracht gekregen en dit wilde ik graag overbrengen met mijn collectie. De reacties waren heel goed. Er werd zelfs gezegd dat het nog toffer was dan de mannenlijn.

Het geld voor crowdfundingcampagne is ook binnen, gefeliciteerd

”Bedankt. In het begin was ik bang dat ik dit niet zou gaan halen. Ik heb wel een groot netwerk, maar het ging toch om een bedrag van zesduizend euro. Gelukkig waren er grote partijen zoals VSB die mij hebben gesponsord.”

Wat ga je met het opgehaalde bedrag doen?

”Het geld is voor de collectie die ik nu geshowd heb, maar ook om de modellen, de fotografen en het team te betalen. Ik wilde laten zien dat ik ook zonder de hulp van Fashion Week mijn collecties kan presenteren, dat is gelukt. Nu moet ik alweer gaan nadenken hoe ik mijn volgende collectie ga financieren. Over een half jaar wil ik mijn zomercollectie mannen en vrouwen in een showroom in Parijs presenteren. Het blijft altijd een lastige vraag: ‘hoe kom ik aan genoeg geld..’ Ik hoop een investeerder te kunnen aantrekken.”

Je produceerde tot nu toe in je atelier in Rotterdam. Is het een wens de productie naar het buitenland verplaatsen?

”De samples wil ik het liefst in mijn eigen atelier blijven maken. Ik heb wel iemand in Rotterdam gevonden die mij kan helpen met het produceren van grote aantallen broeken, truien en blousen. De jassen die ik maak zijn erg ingewikkeld, daarvoor zou ik naar het buitenland moeten. Ik heb wat tripjes naar Portugal en Turkije gepland om daar over eventuele productiemogelijkheden te praten.

Waar kan de consument Evan mens- en womenswear herfst/ winter 2018 straks kopen?

”In mijn conceptstore Inconcept in hartje Rotterdam, die nu drie jaar bestaat. Het is niet alleen een winkel met speciale unieke producten, maar ook een plek waar creatieven samenkomen om aan projecten te werken. Daarnaast ben ik in gesprek met X Bank in Amsterdam om eventueel daar te mogen liggen. Via Woolmark ben ik benaderd voor een grote internationale webstore, dus dat is ook een leuke ontwikkeling. Ik merk toch dat mijn merk beter aansluit bij een internationaler publiek. Op De Modefabriek werden vooral buitenlandse bloggers enthousiast over mijn label.”

Wat zijn je verdere plannen?

”Ik heb er altijd voor gekozen om mijn label klein te houden. Ik nodig mijn klanten uit in ‘mijn huis’, mijn atelier, waar ik persoonlijk contact met ze heb. De prijzen die ik hanteer beginnen voor een jas bij 500 euro en voor een broek bij 145 euro. Een T-shirt kost 35 euro. Ik hoop dat iedereen die in mijn winkel komt iets kan vinden. Ik heb vaste klanten uit Londen en Antwerpen die terugkomen voor de collecties, daar ben ik erg blij mee. Maar als ik wil groeien, moet ik wel gaan nadenken over het uit handen geven van de collectie. Dus daar loop ik tegenaan, net als alle beginnende ontwerpers. Ik zoek iemand die het financiële gedeelte van mijn merk op zich zou kunnen nemen. Daar ga ik me de komende periode op richten.”

Kuiks Inconceptstore aan de Coolsingel 83 in Rotterdam is van dinsdag tot en met zondag geopend.

Beeld: Evan

Evan menswear
Evan womenswear
evana kuik