• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Façon Jacmin streeft naar geraffineerder imago denim

Façon Jacmin streeft naar geraffineerder imago denim

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Stug, sterk en spijkerbroeken; allemaal associaties met denim. Volgens Façon Jacmin, het premium denimmerk van de Belgische zussen Ségolène en Alexandra Jacmin, mag het imago van denim wel verfijnder. “We willen de mogelijkheden van de stof tonen.” FashionUnited sprak met Ségolène Jacmin over het merk.

Als kind gingen de zussen al vaak gekleed in het blauw, vertelt Ségolène. Dit was niet per se denim, maar de liefde voor jeans zat er altijd wel in. Toch duurde het tot 2016 voordat de twee samen een label opzetten met voornamelijk denimitems. Alexandra werkte na haar studie aan designschool la Cambre bij modehuizen Martin Margiela en Jean-Paul Gaultier, Ségolène was consultant bij Arthur D. Little en steunde verschillende start-ups tijdens hun beginfases met de financiële structuur. Ségolène had al meerdere keren haar wens uitgesproken om samen met haar zus een eigen bedrijf te beginnen, maar Alexandra hield de boot af, tot kerst 2015 toen Alexandra met een uitgewerkt plan en verschillende schetsen kwam. De rest is geschiedenis.

Façon Jacmin: “Denim, die stof leeft”

De liefde voor denim zit diep bij de zussen. “Het is een stof die leeft. Die wordt soepeler, die wordt lichter, het wordt echt uw stuk.” Toch lijkt het dat mensen de mogelijkheden van denim niet kennen, aldus de zussen. Voornamelijk Alexandra merkte tijdens haar werk bij Margiela en Gaultier dat er niet veel gebeurde rondom denim. “Er is ook weinig innovatie, weinig evolutie” Voor Alexandra was het dan ook een droom om een volledige denim garderobe te maken, mede omdat ze denim zo’n rijke stof vond en deze wilde verfijnen, maar ook omdat er nog nooit een gehele denim garderobe was gemaakt. Alexandra wilde werken zonder de gevestigde jeans codes: “Het verbleken van de stof, de dikke knopen. “Ze wilde jeans los zien van de hele geschiedenis.” En zo geschiedde.

“Denim is tijdloos, het past bij iedereen,” vertelt Ségolène. Een stof die kan transformeren tussen dag en avond. Een leven in denim is dan ook niet onmogelijk, van een dagelijkse look tot een eleganter ensemble. “Het is een resistente stof, iets dat je heel je leven kunt dragen en daarom een garderobe die niet seizoensgebonden is en je hele leven mee kan. Wanneer het een tijdloos ontwerp is, met een tijdloze stof zoals denim, kan het geraffineerder.” Ségolène herinnert zich de klanten die ook in hun pop-ups en unieke bus langskomen, waarin ze in de zomer rondrijden in België. “Ook de sjiekere dames zijn fan. Zij zijn verbaasd hoe de stof aanvoelt en kiezen ervoor om een jeansblouse te kopen en te dragen naar hun werk omdat ze er sjiek uit willen zien.”

De collecties van Façon Jacmin, het merk zit in het premium segment, zijn onderverdeeld in twee categorieën; de tijdloze items die elk jaar weer terugkomen en de trend kledingstukken die maar één keer beschikbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan een smoking. Rode draad in de collecties blijft de Façon Jacmin stijl: comfortabel, minimalistisch met simpele lijnen en boven alles vrouwelijk. De zussen gebruiken Japans denim voor hun ontwerpen. “In Japan gebruiken ze andere machines, ze weven de stof daar veel dichter en gebruiken natuurlijke indigo kleuring.”

De denim van Façon Jacmin: comfortabel doch vrouwelijk

Verkoop doen de zussen door middel van pop-ups en in de zomer rijden ze rond met hun truck waarin ze klanten ontvangen in onder andere Antwerpen en Brussel. Begin volgend jaar komen de zussen ook met een pop-up naar Nederland. “We willen zo dicht mogelijk bij de klant staan.” Deze maand opent ook hun eigen showroom in Brussel waar ze ook klanten willen ontvangen voor privé-afspraken. Het liefst houden de zussen Jacmin de verkoop dichtbij, maar in het kader van zichtbaarheid wordt op dit moment gekeken naar een retailer in Parijs, Antwerpen en Londen. In Japan wordt de kleding binnenkort verkocht via enkele retailers omdat het niet mogelijk is om daar constant aanwezig te zijn.

Stukje bij beetje verspreidt Façon Jacmin hun denimvisie. De zussen timmeren hard aan de weg naar een verfijnder denimbeeld, kledingstuk voor kledingstuk. “Het is ons doel om te laten zien hoe geraffineerd denim kan zijn.”

In Oktober besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

Beeld: Façon Jacmin

Denim
Façon Jacmin