• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • G-Star Raw x Plastic Soup Foundation: “Stop de microfiber!”

G-Star Raw x Plastic Soup Foundation: “Stop de microfiber!”

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De mode-industrie blijft een van de meest vervuilende industrieën op aarde. Het meest schadelijke aspect is echter de productie en het transport van kleding, in plaats van de goederen die wij als consumenten bezitten. Veel consumenten zijn zich echter niet bewust van de continue schade die de wasmachine aan synthetische kleding toebrengt, die een grote bijdrage levert aan de ‘plastic soep’ in de oceanen.

Het wassen van kleding in de wasmachine is een grote bron van plastic vervuiling. Elke keer als we onze kleding wassen, geeft synthetische kleding kleine plastic fibers af, die eindigen in ons water en zo de rivieren, meren en oceanen vervuilen. In 2025 zal er per drie ton vis zeker een ton plastic in de zee drijven. En 25 jaar later, in 2025, zal het gewicht van plastic groter zijn dan dat van vis, wat mede het gevolg is van de microfibers in onze kleding.

G-Star Raw wil plastic microfiber aanpakken met The Plastic Soup Foundation

Om het probleem aan te pakken voor het te laat is, heeft de Plastic Soup Foundation de handen ineen geslagen met denimlabel G-Star Raw, om samen te vechten tegen de microfiber. De twee partijen roepen modebedrijven, wasmachineproducenten en de textielindustrie op om the International Ocean Clean Wash Initiative te ondersteunen. “Vooraanstaand Europees onderzoek heeft recentelijk aangetoond dat een fleecetrui wel 1 miljoen microvezels per wasbeurt loslaat,” aldus Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation.

"Je kunt je voorstellen dat elke dag een paar miljard mensen over de hele wereld hun kleding wassen en dat bijna elk kledingstuk tegenwoordig plastic bevat. Je kunt dus eenvoudig zien waarom het noodzakelijk is om onmiddellijk met deze zaak van plastic soep te dealen," vervolgt Westerbos. "G-Star is het eerste modemerk dat de noodzaak van innovatie erkent en steunt." Het is overigens niet het eerste initiatief dat G-Star Raw is gestart met betrekking tot het schoonmaken van de oceanen; het denimlabel heeft vier denimcollecties ontwikkeld van gerecycled kunststof, dat afkomstig is uit de oceanen.

Bedrijven die zich aanmelden bij dit initiatief zullen bijdragen aan een verdere ontwikkeling van innovatieve oplossingen om het vrijkomen van plastic fibers van stoffen in de toekomst te stoppen. Dat kan bijvoorbeeld door stoffen te ontwikkelen die geen microfibers afgeven of door wasmachinefileter te ontwikkelen die de vrijgekomen fibers vasthouden. Het technologische centrum LEITAT is aangesteld om samen met G-Star Raw en de Plastic Soup Foundation samen te werken en de technische haalbaarheid van de voorgestelde oplossingen te onderzoeken.

“Met Raw for the Oceans waren we de eerste die denim van gerecycled oceaanplastic maakten en nu beginnen we met het volledig vervangen van de 10 procent conventionele polyester in onze collectie door gerecycled plastic,” zegt Frouke Bruinsma, CR directeur van G-Star. “We willen doorgaan met het boeken van vooruitgang door duurzame innovaties en we werken samen met the Plastic Soup Foundation om te vechten tegen het microfiber probleem. Alleen een sterke alliantie van toegewijde aandeelhouders over de hele wereld kunnen het tij keren. Iedereen is welkom om mee te doen.”

G Star Raw
microfiber
oceaan
plastic
plastic soup