• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Garment Worker Diaries: grote verschillen in werkomstandigheden productielanden

Garment Worker Diaries: grote verschillen in werkomstandigheden productielanden

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Een jaar lang werkten Fashion Revolution, Microfinance Opportunities (MFO) en de C&A Foundation samen aan een onderzoek naar de werkomstandigheden van arbeiders in de productielanden Bangladesh, India en Cambodja. De resultaten van het ‘Garment Worker Diaries’-onderzoek werden deze week bekendgemaakt middels een gezamenlijk statement.

Onderzoekers keken naar de werk-en leefomstandigheden van in totaal 540 vrouwelijke fabrieksarbeiders en constateerden dat er per grote verschillen zijn in loon en werkdruk. Vooral in Bangladesh is de situatie penibel: vrouwen verdienden hier bijna twee keer minder dan in India of Cambodja. Op een zestig-urige werkweek werd een uursalaris van 28 taka uitgekeerd, evenveel als 95 dollarcent (0,77 eurocent). 64 procent van de vrouwen verdienden minder dan het minimumloon.

In Cambodja was de situatie al iets beter, maar ook hier worden nog altijd uurlonen betaald die onder het minimum liggen: 3500 riels, zo’n 2 euro. Werkweken van 48 uur zijn geen uitzondering, al zijn veel vrouwen genoodzaakt extra uren te werken om rond te kunnen komen, aldus het onderzoek.

Indiase arbeiders krijgen volgens de Garment Worker Diaries in de regel wel het minimumloon per uur uitgekeerd: 37 rupees, oftewel 1,85 euro. In India hebben arbeiders vaker toegang tot medische-en pensioenvoorzieningen, al zijn de omstandigheden in de fabrieken nog altijd beneden peil: zo worden de vrouwen blootgesteld aan verbaal geweld door hun leidinggevenden en zijn ze voor hun levensonderhoud grotendeels afhankelijk van andere inkomstenbronnen. Het rapport vermeldt er nog wel bij dat de vrouwen in vergelijking met de andere landen ‘comfortabel’ leven.

"Door naar hun verhalen te luisteren, vonden we patronen binnen en tussen landen. Dit geeft merken iets om over na te denken wanneer ze bepalen waar hun kleding te laten maken. Hun beslissingen hebben een reële en betekenisvolle invloed op het leven van deze vrouwen en hun families, "zegt Eric Noggle, Research Director van MFO. Fashion Revolution gebruikt de resultaten om hun sterk te maken voor veranderingen in gedrag en verandering in beleid die de leef- en werkomstandigheden van textielarbeiders wereldwijd zullen verbeteren.

Lees ook: Bangladesh: Is er ruimte voor voldoende loon?

Beeld: Garment Worker Diaries

Bangladesh
C&A Foundation
Cambodja
fabrieksarbeiders
Fashion revolution
Garment Worker Diaries
India
Microfinance Opportunities
omstandigheden