• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Google als mode-orakel

Google als mode-orakel

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Tule rokken en palazzo pants zijn in, net als joggingbroeken. Uit: skinny jeans en raw denim. Dat concludeert Google tenminste, op basis van miljarden zoekresultaten van 2009 tot nu.

Oliver Zimmer, fashion data scientist, Yarden Horwitz, fashion brand strategist en Lisa Green, head of industry fashion bij Google, schreven een 53-pagina tellend rapport over de modetrends van deze lente. Beetje laat voor retailers, die hebben immers hun inkopen al gedaan, maar desondanks handig om te zien waar consumenten dit seizoen naar speuren.

Consumenten willen stijladvies over midi rokken

De onderzoekers selecteerden de drie grootste trends van het moment: tule rokken, jogging broeken en midi skirts.

De zoekopdrachten voor rokken van tule stegen in januari dit jaar 34 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2014. De trend begon aan de westkust van de Verenigde Staten en verovert zo langzaam het hele land. Vooral in de kleuren zwart en wit. Opvallend: consumenten lijken niet alleen geïnteresseerd in het kopen van een rok met lagen doorschijnende stof, ze willen het ook zelf maken. Dat baseren de onderzoekers op de grote vraag naar én het aanbod van Youtube instructievideo's over het onderwerp. Momenteel kunnen consumenten via ongeveer 20.000 filmpjes leren hoe ze het kledingstuk in elkaar zetten.

In alle lagen van de bevolking wordt gezocht naar joggingbroeken: mannen, vrouwen, jongens, meisjes, peuters. De meest gezochte stijl? Een joggingbroek met emoji's.

Midi skirts - rokken tot op de knie - kwamen in 2013 in Groot-Brittannië weer op de markt en worden langzaam populairder in de Verenigde Staten. Consumenten zoeken vooral hoe ze de rok moeten dragen. Dat blijkt uit zoekopdrachten als 'how to wear' en 'outfits' in combinatie met 'midi skirts'. Belangrijke silhouetten zijn: geplooid, A-lijn en circle.

Trends voor lente 2015 volgens Google: tule rokken, joggingbroeken en midi skirts

Een aantal trends die Google signaleert is seizoensgebonden. Zo zoeken consumenten in de lente meer op witte kanten jurken, bikini's met een hoge taille en witte jumpsuits.

Even niet populair: vintage kleding, string bikini's, jurken met peplums, high waist spijkerbroeken, raw denim, norm core, jaren negentig jeans, skinny jeans en sjaal vesten.

Google
Trends