• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hans Ubbink stort zich op label met Mongools leer

Hans Ubbink stort zich op label met Mongools leer

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Hij had nog getwijfeld. Misschien kon hij gaan lesgeven. "Dan zou ik studenten gaan opleiden tot heel slechte ontwerpers, zodat niemand meer kleding gaat kopen. Dat zou duurzaam zijn," grapt Hans Ubbink tijdens het Nieuwjaarsevenement van MVO Nederland. Maar nee, hij gaat de leerindustrie in Mongolië helpen duurzamer te worden.

Tijdens een studiereis door Mongolië ontdekte de Nederlandse ontwerper zijn nieuwe roeping. "Wat een mooi, groots en weids land," zegt hij tijdens de middag over duurzaam ondernemen. "De leerindustrie was vroeger heel groot in Mongolië, maar de economie is ingestort na de val van het communisme. Tijdens de reis zag ik het overschot aan huiden van paarden, schapen en koeien. Die huiden worden gewoon niet verwerkt. Daar wil ik wat aan doen, dacht ik."

Ubbink wil samen met de Mongoolse herders, leerlooierijen en ateliers duurzame geproduceerde leren kleding en accessoires maken. Hij gaat dat doen voor het nieuwe leerlabel Aduu Mal. Dat label is voortgekomen uit een project van het Nederlandse MiM - Genuine Mongolia en het chemiebedrijf Stahl uit Waalwijk. Het chemiebedrijf heeft de leerlooiers in Mongolië bijgeschoold hoe zij chroomvrij leer kunnen maken en hoe het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt. Aduu Mal wordt ondersteund door MVO Nederland en het ministerie van Buitenlandse zaken.

Ubbink ontwerpt de producten met het Aduu Mal-label voor diverse mode- en accessoiremerken. Welke merken dat zijn, wordt later bekend gemaakt.

De ontwerper gaat in maart de eerste stukken van Aduu Mal presenteren. Dit voorjaar zijn deze artikelen in een gelimiteerde oplage in Nederland verkrijgbaar. In de herfst wordt de lijn uitgebreid en zijn de jassen, tassen, sneakers en andere accessoires op grotere schaal te koop.

Hans Ubbink ontwerpt voor nieuw leerlabel Aduu Mal

Het productieproces van producten met het label Aduu Mal is transparant en zo duurzaam mogelijk. Ubbink: “We volgen elke stap in het proces: van de afkomst van de huiden, de verwerking van het leer tot en met de productie van de kleding, schoenen en accessoires. Met het Aduu Mal-label weet je daardoor niet alleen uit welk atelier je aankoop komt. Je weet zelfs welke kudde aan de basis stond van je nieuwe leren tas, jas of schoen.”

De huiden van de leren producten van Aduu Mal zijn afkomstig van kuddes paarden, schapen en koeien van Mongoolse herders. Deze kuddes – Aduu Mal in het Mongools – grazen volgens eeuwenoude traditie vrij op de Mongoolse hoogvlakte.

Modeontwerper Hans Ubbink stopte onverwacht

Hans Ubbink had sinds 2000 zijn eigen label, met de naam Hans Ubbink. In april vorig jaar kondigde hij aan de stekker uit het bedrijf te trekken. "Mode is geen mode meer, alleen nog commercie. Mode is er alleen op gericht om consumenten aan te zetten tot consumeren. Op die manier wil ik niet meer werken," zegt Ubbink tijdens het Nieuwjaarsevenement van MVO Nederland.

Hans Ubbink
MVO Nederland