• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hardloopschoen Nike voor bijna vier ton verkocht op de veiling

Hardloopschoen Nike voor bijna vier ton verkocht op de veiling

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Mode

De ‘Moon Shoe’, een zeldzaam paar hardloopschoenen van Nike uit 1972, heeft op een New Yorkse veiling een recordbedrag opgeleverd. De Canadese investeerder Miles Nadal had in luxe veilinghuis Sotheby’s 473.000 dollar (392.000 euro) over voor de schoenen, schrijft NOS. Daarmee is het de duurste sneaker ooit verkocht op een veiling.

De ‘Moon Shoe’ werd ontworpen door Bill Bowerman, medeoprichter van het sportmodemerk. Bowerman introduceerde sneaker in aanloop naar de Olympische Spelen van 1972. Het verhaal gaat dat de inspiratie voor de kenmerkende ‘wafelzool’ kwam van het wafelijzer van zijn echtgenote. De schoen is zeer zeldzaam: er werden slechts twaalf paar van gemaakt.

De koper, een verzamelaar uit Toronto, kocht vorige week al voor 750.000 euro aan zeldzame schoenen. Met de ‘Moon Shoe’ is de collectie van honderd stuks compleet. Nadal is van plan deze collectie, samen met een reeks klassieke auto’s, in zijn privémuseum in Toronto te vertonen.

De verkoop van de hardloopschoen was een initiatief van sneakerbedrijf Stadium Goods, dat de veiling genaamd ‘The Ultimate Sneaker Collection Online’ organiseerde.

Het vorige recordbedrag voor een paar sportschoenen stamt uit 2017. Toen betaalde iemand op een veiling 170.000 euro voor een paar Converse-sneakers.

Beeld: Sotheby’s: Stadium Goods: The Ultimate Sneaker Collection Online

Nike