• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Haute Show: “We vinden geen aansluiting meer bij de modebeurzen”

Haute Show: “We vinden geen aansluiting meer bij de modebeurzen”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Over enkele dagen vinden verschillende Nederlandse modebeurzen weer plaats. Een hoop retailers trekken op 9 en 10 juli weer naar Amsterdam om zich te laten inspireren tijdens Modefabriek, Soul Salon en Market by Kleine Fabriek. Echter vindt de dag van te voren een evenement plaats dat zich juist tegenover de beurzen positioneert: Haute Show, een evenement voor verschillende merken uit het hogere segment. FashionUnited sprak mede-initiatiefnemer Twan van de Laar van merk Ruby Tuesday.

Het evenement vindt op 8 juli plaats in Breda. "Het wordt een Brabants onderonsje," grapt Van de Laar. Een tiental merken zoals Ruby Tuesday, Zoe Karssen, Amator, Love Stories en Hunkydory doen mee aan het event. Alle labels tonen hun collectie tijdens een catwalkshow ‘die retailers moet inspireren’, aldus de organisator. Aanwezige retailers worden vervolgens gevraagd naar hun favoriete items uit de show met een onderbouwing van deze mening zodat een wisselwerking ontstaat tussen merk en retailer. Na afloop van de catwalkshow kunnen de labels de belangrijkste items in hun collectie tonen in de ruimte.

Wat is het doel van Haute Show?

Van de Laar: “We willen retailers inspireren en boetiek labels een plek geven om hun collecties te tonen. Samen met een tiental van merken organiseren we het evenement om echt de sfeer van elk merk neer te kunnen zetten. Op de modebeurzen hebben ik en veel collega’s vaak het gevoel dat we niet goed kunnen laten zien wat we kunnen. Daar ligt de focus voornamelijk op het laag en midden segment. Als boetiek in het hoog segment, vond ik geen aansluiting meer bij de modebeurzen."

Dus in plaats van een modebeurs, gaan jullie voor een kleiner evenement?

”Het effect van een evenement is groter dan bij een beurs. Retailers kunnen hierdoor beter een gevoel krijgen bij een merk dan dat ze op een beurs binnen ééń minuut voorbij lopen. We willen een nieuw platform zijn, maar niet Modefabriek voor het hoofd stoten. Ik, als Ruby Tuesday, had het gevoel dat we op zo’n grote beurs niet meer zichtbaar waren. Nu geven we de boetiek labels een plek om hun collecties te tonen.”

Hoe ziet het kostenplaatje eruit voor de deelnemende merken?

“Er zit geen verdienmodel achter het evenement. We hoesten met zijn allen de kosten op. Op dit moment staat het programma al vast, dus labels kunnen zich niet meer aanmelden om mee te doen aan het evenement. Wel willen we volgend seizoen opnieuw eenzelfde evenement houden, dus komen een aantal merken die nu niet mee doen, alvast kijken op 8 juli.”

Haute Show vindt de dag voor Modefabriek en Soul Salon plaats. Wat is de reden achter deze datum?

“Zoals ik al zei, willen we de Modefabriek niet voor het hoofd stoten. We willen wel zo dicht mogelijk rond de Modefabriek plaatsvinden, maar niet op de dag zelf. De datum, 8 juli, is inderdaad heel bewust gekozen. Dat is voornamelijk omdat eind juni de sample collecties nog niet klaar zijn en na 9 juli de helft van Nederland op vakantie is of al op inkopers bezoek is. Ik zou liever begin augustus het evenement houden, maar op deze manier heeft het simpelweg het meeste effect.”

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een initiatief voor boetiek merken plaatsvindt In 2014 werd onder andere Curiousity gehouden, in hetzelfde weekend als Modefabriek. Curiousity had destijds acht exposanten, waaronder Love Stories en wilde ook de kleinere boetiek merken de kans geven om hun eigen sfeer neer te zetten.. "Het is niet per se dat we de grootte van andere beurzen storend vinden. Maar voor sommige merken is het wel moeilijk om een eigen verhaal te vertellen,” zei initiatiefnemer Anna de Lanoy Meijer destijds. Ook the Low Show werd opgericht als een kleinere modebeurs en toonde 31 mannenmerken. Beiden initiatieven organiseerden geen tweede editie.

Haute Show SS18 vindt plaats op 8 juli in de Laurentiuskerk in Breda vanaf 7 uur ‘s avonds.

Beeld: Haute Show

Haute Show