• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • House of Salt: Mode, muziek en film komen samen in productie van designduo Martan

Mode |VERSLAG

House of Salt: Mode, muziek en film komen samen in productie van designduo Martan

Door Caitlyn Terra

11 jul. 2019

Te midden van een concertzaal aan het Muziekgebouw aan ‘t IJ staat een eettafel op een verhoging. De geur van de zee, een zoute, zilte geur, komt de bezoeker tegemoet wanneer hij de zaal binnenkomt. Het is het podium voor de premiere van ‘House of Salt’; een samenwerking tussen ontwerpduo Martan, regisseur Willem Gerritsen, componist Raphael Vanoli en muziekensemble Asko|Schönberg. Het project is meer dan anderhalf jaar in the making geweest en de bezoeker wordt dan ook volledig ondergedompeld in het concept.

Een model stapt het podium op en zet stukje bij beetje de items op en rond de tafel goed. Ondertussen begint het muziekensemble voorzichtig tonen te spelen. De spanning bouwt langzaam op en het publiek kan terwijl het wacht op de modellen hun ogen de kost geven aan alle decorstukken. Van gedroogd fruit naar een octopus die los gedrapeerd is. Het eerste model verschijnt gevolgd door een flinke stoet waaronder actrice Tanja Jess. Het lijkt alsof de modellen vers uit de zee zijn gestapt. Het idee van Martan, Diek Pothoven en Luuk Kuijf, is dan ook dat iedereen is ontstaan vanuit de zee. De fashion film vertaalt het idee dat deze mens vanuit de zee het land op komt en hoe meer hij aanpast aan de maatschappij waarin hij belandt, hoe meer hij opdroogt. Nadat modellen plaats hebben genomen aan de rijkelijk versierde tafel begint de film.

Ontwerpduo Martan showt nieuw multidisciplinair project ‘House of Salt’

Het idee voor het project ontstond al in november 2017 zo vertelt Diek Pothoven telefonisch een dag voor de show. Wat begon met een idee voor een fashion film, werd steeds groter. Meer en meer partijen raakte betrokken bij het project, zo werd de muziek al gemaakt voordat het script voor de film er lag, zo vertelt regisseur Willem Gerritsen op de premiere. Martan wil als designstudio samenwerken met zo veel mogelijk disciplines en het duo wilde de visie voor het project ook in zoveel mogelijk manieren uitwerken. Pothoven vult aan: “Het gaat nooit alleen om Martan.”

Martan showde in 2017 op Amsterdam Fashion Week, waardoor het naamsbekendheid verwierf. Het duo heeft zeker niet stilgezeten sinds dat moment, zo verzekeren Pothoven en Kuijf telefonisch de dag voor de show. De focus ligt dan ook niet alleen bij mode, het duo heeft veel samenwerkingen gedaan met grote andere bedrijven. Met ‘House of Salt’ laten Pothoven en Luuk Kuijf zien waar ze creatief gezien tot in staat zijn. En als bezoeker van de première kan ondergetekende zeggen dat de ervaring zeer indrukwekkend was. Het zet de kijker op een creatieve en fashion verantwoorde manier aan het denken over wat mensen over hebben om onderdeel te zijn van de maatschappij. “Hoe opgedroogd ben jij?” lijkt wel gevraagd te worden. ‘House of Salt’ laat maar weer eens zien dat de combinatie van mode met film en muziek, mode alleen maar naar een hoger niveau tilt.

Beeld: Team Peter Stigter