• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In beeld: de digitale afstudeershows van de HKU en Academie Antwerpen

In beeld: de digitale afstudeershows van de HKU en Academie Antwerpen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Anno 2020 verplaatsen niet alleen internationale modeweken, maar ook de afstudeershows van modeacademies zich naar het digitale domein. Vorige week werd het afstudeerseizoen afgetrapt met twee digitale afstudeershows van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Academie Antwerpen). FashionUnited biedt een kijkje in twee verrassende, vernieuwende shows.

HKU: videoclips als mode-totaalconcepten

De HKU houdt gewoonlijk elk jaar een fysieke afstudeershow. Dit jaar organiseerde de HKU voor het eerst een digitale editie, op woensdagavond. De show maakte deel uit van een drie dagen durend online afstudeerfestival, ‘Exposure’, waarin het afstudeerwerk van alle afdelingen van de academie werd getoond. Naast de show stonden er verschillende design-gerelateerde talks op het programma, evenals live Q&A’s met afstuderende studenten.

De afstudeershow van de mode-afdeling bestaat uit een reeks filmclips waarin de collecties worden gepresenteerd, gemaakt door de afstuderende ontwerpers in samenwerking met filmmakers, animatoren, sound-designers en fotografen. Elk filmpje is nadrukkelijk anders: zo is er de rauwe video ‘Yeah Glitch’ van Lotte Anna Helena Smits, opgenomen in schemerige wasserettes en verlaten tankstations, waar modellen zwijgend poseren in haar lange gebreide sjaals en gewatteerde jasjes met grote kragen en capuchons. Poëtischer is ‘Stil even: toen de tafel door zijn knieën ging’ van Mus Ruijg, die inzoomt op een tafel in een boslandschap. Om de tafel hangt een blauw-wit gestreept overhemd dat voor het meubel op maat gemaakt lijkt.

Beeld van de collecties van Lotte Anna Helena Smits en Mus Ruijg. Beeld: HKU

De filmpjes tonen niet alleen modecollecties, maar zijn een soort totaalconcepten, compleet met animatie, muziek, soms zelfs dans, die - meer dan in een traditionele show - de gedachtewereld van de ontwerper laten zien. De kleding is niet in het echt te bekijken, maar de kijker krijgt daar veel voor terug, en de afstuderende ontwerper wellicht ook: uit de filmpjes straalt aandacht, plezier, en hier en daar een flinke dosis humor, zoals in de vrolijke video gemaakt bij de ‘Koelectie’ van Ceciel Beltman.

Beeld uit de video van Ceciel Beltman. Beeld: HKU

Daarnaast bieden de video’s ruimte voor de ontwerpers om aandacht te vestigen op het maakproces van de collectie. In de video ‘Focus and find yours’, toont Josja Feld hoe ze gescheurde repen textiel zorgvuldig rafelt, verft en aan elkaar stikt.

Beeld uit de video van Josja Feld. Beeld: HKU

Academie Antwerpen: een parade van beeldmateriaal op een digitale 3D-catwalk

De Academie Antwerpen pakte het zaterdag anders aan. Dit jaar presenteerde de academie het werk van 122 bachelorstudenten en 9 masterstudenten in een vervreemdend digitaal 3D-landschap gebouwd door creatief bureau Random Studio. Op een mechanische soundmix paraderen foto- en videobeelden van bachelorprojecten en het afstudeerwerk van masterstudenten over de grafische catwalks. De beelden worden gedragen door digitale ‘modellen’: abstracte 3D-vormen die een soort loopbeweging maken.

Video-screenshot van de presentatie van het project ‘Dresses’ van de eerstejaars bachelorstudenten aan de Academie Antwerpen

De bachelorstudenten leverden zelf beeld aan voor hun show: collectiefoto’s geschoten op modellen, detailfoto’s of schetsen, elk in een kenmerkende eigen stijl. De foto’s en schetsen schuiven op redelijk hoog tempo en zonder stil te staan aan de kijker voorbij. Een iets langere blik op de foto’s zou de zichtbaarheid van het werk hier en daar ten goede zijn gekomen, maar het geheel is origineel en indrukwekkend.

Voor de masterstudenten werden stylist Olivier Rizzo en fotograaf Willy Vanderperre ingeschakeld. Van de afstudeercollecties van de studenten maakten zij foto’s en bewegende beelden die in digitale landschappen werden geïntegreerd met bijpassende graphics en kleuren. Resultaat van deze nauwe samenwerking is dat de de digitale omgeving het werk van de ontwerpers ondersteunt. De dieppaarse achtergrond waartegen de collectie ‘Midnight Vertigo’ van Florentina Leitner wordt getoond versterkt het hypnotiserende, nachtmerrie-achtige gevoel van hoogtevrees waaraan ze refereert. De collectie van Isabelle Lempik, ‘Power to Change’, is hypergrafisch en komt goed tot zijn recht in een strakke ruimte in primaire kleuren.

Video-screenshot van de afstudeerpresentaties van Florentina Leitner en Isabelle Lempik

Tussen de shows door worden videogesprekken getoond tussen de studenten en vermaarde ontwerpers en modejournalisten als Dries van Noten, Alber Elbaz en Milou van Rossum, waarin de studenten hun collecties toelichten. Dat maakt hun werk inzichtelijk en de digitale presentaties menselijk.

Homepagebeeld: video-screenshot van de afstudeerpresentatie van Florentina Leitner

afstudeershows
Coronavirus
digitale modeshows
HKU
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
KASK
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten