• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In Beeld: Karim Adduchi’s ode aan de Berberse vrouw

In Beeld: Karim Adduchi’s ode aan de Berberse vrouw

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

“She Has 99 Names”, de nieuwste collectie van ontwerper Karim Adduchi is ‘een ode aan de Berberse vrouw’. De designer werkte voor zijn collectie die hij deze week presenteerde in Amsterdam samen met Syrische, Russische en Eritrese handarbeiders en kunstenaars.

Al sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie enkele jaren geleden, duikt Adduchi voorafgaand aan een collectie in de geschiedenis en het erfgoed van Marokko. Adduchi groeide zelf op in Imzouren, een Berbers dorp waar hij eveneens opgegroeid is. De collectie “She Has 99 Names” brengt een ode aan de vrouwen die Adduchi om zich heen had tijdens zijn jeugd. De ontwerper werkt met wollen weefgoederen die hij met de hand laat maken door lokale handarbeiders. “Ik wil lokale ambachten doen herleven en deze transformeren naar hedendaagse looks,” aldus Adduchi in een statement.

Adduchi noemt zichzelf geen politiek kunstenaar, maar probeert echter wel sociale problemen aan te kaarten met zijn werk. Voor zijn collectie werkte de ontwerper samen met immigranten en vluchtelingen, ook al is hij geen fan van het woord vluchteling. “Het is erg beperkend. Ik werk samen met twee Syrische kleermakers, een houtbewerker uit Aleppo en een Eritrese borduurder. Zij brengen allen vaardigheden met zich mee.”

Over Karim Adduchi

De jonge ontwerper valt al sinds zijn afstuderen op bij het nationale en internationale modepubliek. Tijdens de afstudeershow van de Gerrit Rietveld Academie was hij al snel publiekslieveling en met zijn collectie "She Knows Why The Caged Birds Sings" wordt hij ook in het buitenland opgemerkt. De ontwerper werd genomineerd voor de Lichting 2015, maar de prijs ging, volgens velen onterecht, aan zijn neus voorbij. Het volgende jaar opende Adduchi Amsterdam Fashion Week met zijn nieuwste collectie. Met zijn ontwerpen heeft hij al de aandacht getrokken van Vogue Arabia, i-D magazine en Glamcult.

Beeld: Karim Adduchi / Team Peter Stigter

Karim Adduchi