Indianen beschuldigen Isabel Marant van plagiaat
bezig met laden...
Na modebedrijven als H&M en Urban Outfitters heeft ook Isabel Marant het aan de stok met indianen. De Tlahuitoltepec Mixe-indianen vinden dat een blouse uit de zomercollectie van 2015 van de Franse ontwerpster te veel lijkt op een traditioneel kledingstuk van het inheemse volk. De oorspronkelijke bewoners van het zuiden van Mexico gaat de juridische strijd aan met Marant.
Volgens de inheemse Mexicanen heeft de Franse ontwerpster grafische elementen, patronen en de textielsoort van een blouse uit haar lente- en zomercollectie voor deze zomer gekopieerd. Marant zou niet alleen het ontwerp hebben toegeëigend, maar ook inbreuk hebben gemaakt op het collectieve erfgoed en de grondrechten van het volk. De dessins op de kledingstukken staan namelijk voor figuren uit de plaatselijke taal Ayuujk.
Burgemeester Erasmo Hernández González van Santa María Tlahuitoltepec maakte tijdens een persconferentie bekend dat Marant er niet mee wegkomt en dat de indianen de juridische strijd aan gaan. Dat schrijft dagblad De Morgen.
Hoewel Mexicanen op Twitter veelvuldig foto's van zichzelf posten in het oorspronkelijke kledingstuk met de tekst: 'dit is geen Marant', lijkt de ontwerpster zelf nog niet wakker te liggen van de affaire. Ze laat zich al jaren inspireren door inheemse volkeren uit Mexico, laat ze weten in een verklaring.
Indianen boos op Isabel Marant
Dat er niet valt te sollen met de indianen bleek al eerder. H&M vond een hoofdtooi met paarse en roze veren twee jaar geleden wel een hip festivalaccessoire. De Ojibwa-Mohawkstam uit Winnipeg vond dat niet. Zij vonden dat de haarbanden de spot dreven met hun cultuur. De Zweedse modeketen kreeg meer klachten uit Canada en zwichtte uiteindelijk: de indianentooien verdwenen uit de schappen.
Urban Outfitters dacht de native Americans juist te eren met een Navajo-collectie. De Navajo zelf vonden de collectie echter een vorm van misbruik van hun naam. Ze hadden immers niet meegewerkt aan de kleding en er ook geen toestemming voor gegeven. Gevolg: een petitie, ondertekend door meer dan 16.000 consumenten, met het verzoek om de verkoop van de collectie te staken.