• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • ‘Internationale’ finalisten van de International Woolmark Prize 2018/19 bekendgemaakt

‘Internationale’ finalisten van de International Woolmark Prize 2018/19 bekendgemaakt

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Mode

Na de Europese finalisten van de International Woolmark Prize 2018/19 zijn ook de winnaars in de categorie 'internationaal' bekendgemaakt door de organisatie. De Amerikaanse ontwerpers Brandon Maxwell, Colovos en Willy Chavarria en de Australische Albus Lumen gaan door naar de finale in Londen in februari 2019. Zij maken kans op 200.000 Australische dollar (125.000 euro).

De winnaars van de semi-finale in New York werden gekozen door een jury bestaande uit onder andere Tyler Franch, fashion director bij Hudson's Bay en The Room; ontwerper Gabriela Hearst en Steven Kolb; de president van de Council of Fashion Designer of America.

Brandon Maxwell werd door de jury geselecteerd vanwege diens chique athleisure-collectie onder andere geïnspireerd op de countryclub en de golfsport. Colovos liet zich voor zijn collectie ook inspireren door de sport en vertaalde tennis- en wielrennerskleding uit de jaren ‘30 en ‘40 naar een moderne collectie. Werkkleding en toekomst waren de kernwoorden voor Willy Chavarria’s duurzame collectie waarvan de jury de technische uitvoering roemde. Albus Lumen benadrukt in haar collectie ‘Para Interna’ de veelzijdigheid en lichtheid van wol.

Woolmarks managing director Stuart McCullough benadrukt in het persbericht de relevantie van de prijs en van Australische wol in het algemeen. “De voordelen van wol en de milieuvriendelijke eigenschappen bieden ontwerpers talloze mogelijkheden. Ik ben benieuwd welke innovatieve ontwerpen volgend jaar tijdens de finale worden gepresenteerd."

Voor de International Woolmark Prize kwamen dit jaar meer dan 300 aanmeldingen binnen uit meer dan 46 landen. De 12 geselecteerden die doorgaan naar de finale krijgen 70.000 Australische dollars (ruim 44.000 euro) toegekend om een collectie, bestaande uit zes outfits, te creëren voor de finale. Tijdens dit proces worden zij bijgestaan door experts.

De winnende collectie wordt in productie genomen en te koop aangeboden bij Harvey Nichols, Lane Crawford, Mytheresa.com en Hudson’s Bay.

Met de International Woolmark Prize wil de Australische Woolmark Company opkomend talent ondersteunen en de veelzijdigheid van merinowol laten zien. Het is de zevende editie van de wedstrijd.

Beeld: Finalisten internationaal Woolmark Prize 2018/19 via Woolmark International

Albus Lumen
Brandon Maxwell
Colovos
International WoolMark Prize
Willy Chavarria