Leeftijd op de catwalk: Het overschrijden van de laatste grens

De nieuwste rapporten laten zien dat de modeweken voor het lente- en zomerseizoen 2018 een banner zijn voor diversiteit op de catwalks. Al sinds de herfst van 2017 leidt NYFW, volgens studies uitgevoerd door The Fashion Spot, de lading met diversiteit in maat, ras en zichtbaarheid van transgenders. Maar er is een gebied waarop we in Europa achterblijven: leeftijd. Een totaal van 21 modellen boven de 50 jaar liepen voor het herfstseizoen over de catwalk in New York, Londen, Milaan en Parijs, meer dan ooit is gezien. Waar schandalen rondom beledigende casting agenten en nieuwe wetten tegen ondergewicht en minderjarige modellen enkele scheuren in het systeem hebben blootgesteld, blijkt leeftijd de laatste grens te zijn, maar ook deze is klaar om te worden overschreden.

Het was de ‘Summer of Celine’ - Dion, niet die van Phoebe Philo. Velen blijven baden in de afterglow van de stilistische bezetting van de 49-jarige zangeres op Instagram. Van top tot teen gekleed in Parijs’ meest extravagante look, toonde de diva haar eminentie en werden we onderworpen aan haar koninkrijk. Momenteel, nu de bladeren van kleur veranderen, komen de lush herfstkleuren en versierde texturen in de winkels, gedragen met een lach door Dries van Noten’s modellen van in de 50. De bel luidt niet alleen voor een nieuw seizoen, maar voor een nieuwe leeftijd.

Opgepast: Grote zichtbaarheid in aantocht

Vorige week nog reageerde Jane Fonda op kritiek dat ze te oud was voor het dragen van een paardenstaart tijdens de Emmy’s. Ze deelde in Parijs de L’Oréal-schijnwerper met de glamorous Helen Mirren, die daarentegen was gekleed in een mannelijke broek en platte schoenen. Hun outfits waren opmerkelijk omdat vrouwen van die leeftijd (respectievelijk 79 en 72) meestal onzichtbaarheidskleppen krijgen aangeboden.

Oma, zet me niet voor schut

Als docent op een modeschool, herinner ik me een eigentijdse onderwerpen-les enkele jaren geleden, waarin ik een groep 20-jarigen mediabeelden toonde over verschillende ‘isms’ in de modeindustrie. Ze accepteerden zonder twijfel verschillende huidtinten en stemden in met de zichtbaarheid van verschillende maten en niet-binaire geslachtsbeelden. Maar een afbeelding die het bij hen niet goed deed, was een redactionele foto van Daphne Selfe, toen midden 70, liggend op haar zij met haar grijze haren los, haar jurk op haar dij en haar vingers die zich in haar decolleté dompelden. De sexy pose was niets nieuws, maar reacties als ‘Dat zou mijn oma kunnen zijn’, ‘Ze zou zich moeten schamen’ en ‘Jak’ waren te horen. Ik overtuigde de klas ervan dat leeftijd op de catwalk grote mogelijkheden zou kunnen bieden. Maar we zijn ver gekomen in korte tijd.

A post shared by Daphne Selfe (@daphneselfe) on

De Super Supermodellen

Voor de lente nam Donatella Versace de staf over van Dries van Noten en leverde een coupe de grace tot het ouderdom door een quintet supermodellen in het zilver te kleden en verhoogd neer te zetten op een plint. Sommigen van de vrouwen onder ons, helaas, bekritiseerden het aantal operaties boven de decollecté en de gerimpelde knieën. Maar het is niet gek dat we reageren als een voormalige klas van 20-jarigen. We vinden het moeilijk om te verwerken wat we niet eerder hebben gezien en zijn er misschien zelfs van overtuigd dat het daarom fout is. We zijn geneigd om het uiterlijk van de jeugd te aanbidden, of het nu natuurlijk is of niet, en om dan zo geconfronteerd te worden met de idolen van twee decennia geleden, worden we uit onze zekerheden geschud en dat veroorzaakt kortsluiting in onze reacties. Leeftijd wordt nooit geserveerd in een godinnenverpakking.

Een halve eeuw en verder

Maar met de 56-jarige Julianne Moore op de cover van InStyle en Stella Tennant die de Balenciaga-show opende, wordt onze hardwiring eindelijk bijgewerkt. Een vlugge blik door het huidige nummer van stijlbijbel Love, onthult foto’s van Candice Bergen (71), Laura Dern (50), Christie Brinkley (63), Brooke Shields (52), Sally Field (70), Susan Sarandon (71), Iman (62), en een naakte Stephanie Seymour (49). Omdat we hier samen tot onze nek toe in zitten, letterlijk, is er geen terugkeer.

Omdat de samenleving visies van vrouwelijkheid vereist, staat leeftijd centraal in het gesprek. En als je als ontwerper nog steeds twijfelt, denk er dan aan dat vrouwen die een lange carrière hebben ook een grote bankrekening hebben opgebouwd. Degenen met het geld zijn nu meer dan ooit te vinden in de media. Niemand van ons kan het leven ooit ervaren met een andere huidskleur; we zullen nooit vragen stellen bij geslacht; we kunnen onze wereld misschien wel of niet zien vanuit grotere lichamen. Maar we worden allemaal ouder. Nu gaan we achter jeugd aan die oud is.

Door gastredacteur Jackie Mallon, die les geeft aan de faculteit van diverse modeprogramma’s in New York en de schrijfster is van ‘Silk for the Feed Dogs’, een roman die zich afspeelt in de internationale mode-industrie. Vertaald en bewerkt door Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Homepage foto van Catwalkpictures, Versace SS18

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN